Ta kolorowa sałatka ryżowa każdemu poprawi humor. To same pyszne i zdrowe składniki
To prosta sałatka ryżowa z dodatkiem dużej ilości warzyw i wędzonego na ciepło łososia. To danie doskonałe na kolację – można je podać jako samodzielny posiłek. Sałatka nie tylko świetnie smakuje, ale i ładnie wygląda, dlatego sprawdzi się również jako sałatka dla gości. A jeśli nie wiesz, co zrobić na składkową imprezę świąteczną w pracy, to ta sałatka z wędzonym łososiem na pewno zniknie jako jedno z pierwszych dań.
Jak zrobić sałatkę ryżową z wędzonym łososiem?
Ta kolorowa sałatka to gotowany ryż, wędzony na ciepło łosoś, ugotowany groszek (mrożony groszek jest lepszy, bo ma piękny zielony kolor, ale możesz też wykorzystać groszek z puszki), czerwona papryka, soczysty ogórek szklarniowy i pachnący koperek. To wszystko wystarczy tylko ze sobą wymieszać i doprawić.
Jakiego łososia wybrać do sałatki? Tak naprawdę może to być każda część łososia wędzonego na ciepło. Jeśli kupujesz paczkowanego łososia, możesz też wybrać takiego z przyprawami, np. z pieprzem czy koperkiem. Jeśli kupujesz rybę na wagę, możesz sięgnąć chociażby po wędzone brzuszki z łososia.
Przepis: Sałatka ryżowa z łososiem
Pyszna sałatka z wędzoną rybą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 655 w każdej porcji
Składniki
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 300 g wędzonego na ciepło łososia
- 1/2 szklanki ugotowanego groszku
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórka i paprykę pokrój, koperek posiekaj, łososia rozdrobnij.
- Robienie sałatkiWymieszaj wszystkie składniki, dodaj oliwę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Inne pomysły na ryżową sałatkę z wędzonym łososiem
Jeśli lubisz cięższe sałatki z dodatkiem majonezu, tę sałatkę również możesz nim doprawić. Będzie równie smaczna, a majonez świetnie połączy wszystkie składniki.
Sam sałatki możesz też modyfikować, dodając do niej inne warzywa. Może to być np. seler naciowy, doskonale nadaje się ostra papryczka, jeśli gustujesz w pikantnych smakach, do sałatki można też dodać kukurydzę lub kolorową fasolkę z puszki, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki czy por.
Sałatka wygląda efektownie podana w formie przekąski na raz. Można ją ułożyć na specjalnych łyżkach do przekąsek lub np. na liściach zielonej lub czerwonej cykorii.