Pyszna i tania część kurczaka w niecodziennej wersji. Robi się łatwo, a smakuje rewelacyjnie

Dodano:
Udka z kurczaka Źródło: Shutterstock / Iryna Pospikh
Udka z kurczaka to jedno z najbardziej popularnych mięs. Można z nich przyrządzić wiele dań, a nasza propozycja na dziś to udka z aromatyczną zieloną marynatą.

Te pieczone udka z kurczaka to doskonałe mięso do obiadu. Wyjdzie tanio, smacznie i efektownie, a przyrządzenie mięsa nikomu nie powinno przysporzyć trudności. To udka z pesto z pietruszki, które wykorzystujemy w przepisie jako marynatę do drobiu.

Jak zrobić pieczone udka z pesto?

Do tego przepisu proponujemy pesto z natki pietruszki. Jest bardzo świeże i wyraziste w smaku. Aby kurczak dobrze smakował, warto natrzeć go gotowym pesto pietruszkowym i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Mięso będzie wówczas wyjątkowo aromatyczne i kruche.

Nasze pesto to pesto z pietruszką i orzechami włoskimi. Te ostatnie możesz zastąpić również delikatniejszymi i bardziej kremowymi po zmiksowaniu nerkowcami. Kurczaka zamarynowanego w pesto należy piec do godziny (czas zależy od wielkości porcji mięsa, jeśli np. pieczesz same podudzia, czas będzie krótszy, a jeśli są to ćwiartki, trzymaj mięso w piekarniku 60 minut).

Przepis: Udka z kurczaka z pesto z pietruszki

Pomysł na pieczone udka z kurczaka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 4 udka z kurczaka

na pesto:

  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie pesto i kurczakaZmiksuj blenderem wszystkie składniki na pesto. Posmaruj kurczaka i przełóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Pieczenie kurczakaRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz mięso ok. 50-60 minut.

Jak podawać udka z pesto?

Upieczone udka z pesto można serwować jako dodatek do obiadu z ziemniakami, ryżem czy kaszą. Do takiego mięsa świetnie będą pasowały zielone surówki i sałatki (np. z pora, selera naciowego, ale też liści rukoli czy szpinaku z dodatkami) oraz sałatki z pomidorów czy świeżych ogórków.

W wersji z ryżem, do tak upieczonych udek z kurczaka można podać ryż wymieszany z zielonym groszkiem i drobno posiekaną natką pietruszki, a dla kontrastu surówkę z kapusty pekińskiej z dużą ilością czerwonej i żółtej papryki (taką surówkę można doprawić majonezem lub zrobić lekki dressing typu sos winegret).

Jeśli przyrządzisz więcej mięsa i zostaną ci takie udka, obierz je z kości i wykorzystaj na kanapki albo jako dodatek do dowolnej sałatki z kurczakiem. Takie mięso można również zawinąć z dodatkami w tortillę i zabrać jako przekąskę do pracy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...