Weź puszkę tuńczyka i ten przepyszny ser. W 10 minut zrobisz zdrową i sycącą sałatkę
Mowa o greckim serze halloumi, który idealnie nadaje się do grillowania i smażenia. Jest słony, wyrazisty w smaku, ma sprężystą, przyjemną konsystencję. Jest doskonały do sałatek, dlatego my wykorzystaliśmy go do przygotowania tej pysznej sałatki z tuńczykiem. Jest sycąca, zdrowa (ser halloumi jest kaloryczny, ale jednocześnie jest doskonałym źródłem białka i cennego wapnia) i bardzo smaczna. Idealna na kolację. Szczególnie w jesiennie dni, kiedy szaro za oknem, kolory na talerzu każdemu poprawią humor.
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i halloumi?
Zrobienie sałatki jest bardzo proste, możesz do niej wykorzystać dowolny, ulubiony miks sałat. Mogą to być też liście rukoli lub szpinak baby czy delikatniejsza roszponka. Ważne jest, aby dobrze usmażyć ser, ma mieć złotą, apetyczną skórkę.
Do zrobienia sałatki można także wykorzystać tuńczyka w oleju. Wówczas daj mniej oliwy do sałatki.
Przepis: Sałatka z tuńczykiem i halloumi
Kolorowa, sycąca sałatka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 538 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 200 g sera halloumi
- 50 g miksu sałat
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSer halloumi pokrój w kostkę i usmaż na złoto na łyżce oliwy. Pomidorki i oliwki pokrój, tuńczyka odcedź z zalewy.
- Robienie sałatkiNa półmisku ułóż sałaty, wyłóż tuńczyka, usmażony ser, pomidory i oliwki. Skro wszystko oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Sałatkę podawaj z dobrym, pełnoziarnistym pieczywem lub chrupiącymi grzankami (idealnie pasują tu grzanki czosnkowe).
Inne pomysły na sałatkę z tuńczykiem i serem halloumi
Taką sałatkę możesz też urozmaicić innymi dodatkami, w zależności od tego, co akurat masz pod ręką. Świetnie pasują tu chrupiące dodatki, np. uprażone orzeszki włoskie, ale też nasiona dyni czy słonecznika. Możesz też posypać sałatkę czarnym sezamem.
Jeśli lubisz wyraziste i ostre smaki, możesz do sałatki wkroić ostrą papryczkę. Możesz też panierować ser halloumi w płatkach chilli i smażyć lub usmażyć ser na oliwie z chilli.
Do sałatki możesz dodać też inne warzywa, np. świeżego ogórka, selera naciowego, czerwoną cebulę, starą marchewkę czy korzeń selera. Do sałatki pasują także jabłka oraz gruszki. Idealnym dodatkiem zawsze będą dowolne, ulubione kiełki czy mikroliście.