Ta szybka, sycąca zupa to dwa dania w jednym. Odkryj mój patent na genialny obiad we włoskim stylu
Przetestowałem niejeden przepis na zupę tortellini. Moim bliskim najbardziej przypadła do gustu wersja tej potrawy m.in. ze szpinakiem, włoską kiełbasą Salsiccia sfusa (wieprzowa kiełbasa dojrzewająca) oraz pierożkami tortellini z serowo-szpinakowym nadzieniem.
Jak wybrać dobre pierożki tortellini?
W niemal każdym sklepie dostępne są suszone pierożki tortellini oraz pierożki, które wystarczy podgrzać w wodzie lub kuchence mikrofalowej. Wśród wielu produktów nietrudno znaleźć oryginalne tortellini z dobrym składem. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na ilość składników, które zostały użyte do produkcji gotowych pierożków tortellini. W szczególności polecam pierożki tortellini suszone. Wybierając tortellini, sprawdzam, czy w składzie pierożków znajdują się sztuczne aromaty, cukry i słodziki oraz substancje konserwujące.
Jak zrobić zupę tortellini?
Podstawą zupy tortellini jest esencjonalny bulion warzywny lub mięsno-warzywny (możesz również użyć rosołu z wczorajszego obiadu), którym zalewam podsmażone składniki. Do zupy dodaję włoską kiełbasę, ale dobrze sprawdzi się również tradycyjna, polska kiełbasa np. wiejska, podsmażony boczek i szynka parmeńska. Jeżeli chcesz przygotować zupę tortellini bez mięsnych dodatków, to możesz wzbogacić jej smak np. smażonymi pieczarkami. Smak pierożków tortellini można dopasować do indywidualnych preferencji i składników zupy.
Żeby zupa tortellini była kremowa i miała gęstą konsystencję, dodaję do niej śmietankę kremówkę. Możesz pominąć ten składnik lub zastąpić go śmietaną 12% bądź jogurtem naturalnym. Do zupy tortellini polecam użyć świeżych lub mrożonych liści szpinaku.
Przepis: Zupa tortellini
Zupa tortellini z tego przepisu ma łagodny smak, który możesz wzmocnić, dodając np. płatki chili. Zestaw ziół i przypraw możesz dowolnie modyfikować.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 litry bulionu
- 250 g suszonych pierożków tortellini z serem i szpinakiem
- 400 g świeżego szpinaku
- 2 małe marchewki
- 250 g kiełbasy Salsiccia sfusa
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówLiście szpinaku pozbaw łodyżek, umyj i odsącz na sitku z nadmiaru wody i osusz. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w półplasterki lub w dużą kostkę.
- Smażenie cebuli, czosnku i szpinakuW garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej klarowane masło (możesz zastąpić masło olejem lub oliwą z oliwek). Zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Smaż 1 minutę na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj do garnka liście szpinaku i smaż na małym ogniu, często mieszając, aż zwiędną. Porada: jeżeli używasz szpinaku mrożonego, to podsmaż go na średnim ogniu, żeby nadmiar płynu szybko odparował.
- Dodanie kiełbasy, marchewki i bulionuDodaj do garnka kiełbasę oraz marchewkę i smaż jeszcze 1-2 minuty, często mieszając. Zalej podsmażone składniki bulionem i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę 15 minut.
- Dodanie tortelliniDodaj do garnka suche pierożki tortellini i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Większość suszonych pierożków tortellini jest gotowa po 12-15 minutach dotowania.
- Dodanie śmietanki i przyprawienieWlej do garnka śmietankę kremówkę i wymieszaj. Gotuj 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dopraw gotową zupę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę tortellini podawaj gorącą. Możesz serwować tę potrawę ze świeżym pieczywem.
Inne warianty zupy tortellini
Zupę tortellini możesz przygotować na wiele różnych sposobów, dodając produkty, które akurat masz pod ręką. Polecam wypróbować np.:
- zupę na bazie bulionu/rosołu, passaty pomidorowej oraz pierożków tortellini z pomidorami i bazylią;
- zupę na bazie bulionu/rosołu, podsmażonych z cebulą i czosnkiem grzybów leśnych lub pieczarek, śmietanki kremówki i pierożków tortellini z grzybami;
- zupę na bazie bulionu/rosołu, podsmażonych z cebulą i czosnkiem warzyw korzeniowych (marchew, seler, korzeń pietruszki), pora, kolorowej papryki, przecieru pomidorowego i pierożków tortellini z boczkiem lub szynką;
- zupę na bazie bulionu/rosołu, podsmażonego z czosnkiem i cebulą szpinaku, brokułów, śmietanki kremówki i pierożków tortellini z nadzieniem serowym.
Pierożkami tortellini możesz również zastąpić makarony i inne dodatki do tradycyjnych zup kuchni polskiej np. zupy szczawiowej (pierożki serowe lub z serem i szpinakiem), barszczu czerwonego (pierożki z grzybami lub mięsnym nadzieniem), zupy jarzynowej (pierożki z pomidorami i bazylią).