Cztery proste i tanie składniki w mig zmieniam w przepyszną zapiekankę. Genialne danie jednogarnkowe
Gotowanie nie musi być skomplikowane ani kosztowne. Niewyszukane składniki oraz kilka chwil spędzonych w kuchni wystarczą, aby powstała aromatyczna i sycąca potrawa. Danie z ziemniaków, kiełbasy, boczku i cebuli to idealna propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację. Możesz przygotować większą porcję i odgrzać potrawę na drugi dzień.
Jakie ziemniaki wybrać na zapiekankę?
Do dań jednogarnkowych, zup i sałatek najlepsze są ziemniaki o niskiej zawartości skrobi, czyli ziemniaki typu A oraz AB np. Anuscha, Avanti, Lord, Vineta, Gala, które nie rozpadają się w czasie obróbki termicznej. Jeżeli podczas gotowania ziemniaki zaczną się rozpadać, to nie musisz rezygnować z przygotowania dania z piekarnika. Wystarczy, że zrobisz ziemniaczane purée, przełożysz je do naczynia do zapiekania i przykryjesz dodatkami. Danie z ziemniaków, kiełbasy, boczku i cebuli będzie miało nieco inną konsystencję, ale nie będzie różniło się w smaku od potrawy z pokrojonymi ziemniakami.
Jak zrobić danie z ziemniaków, kiełbasy, boczku i cebuli?
Ziemniaki, kiełbasa, boczek i cebula to produkty, z których w mig przygotujesz pyszne danie jednogarnkowe. Wystarczy obrać i podgotować ziemniaki, podsmażyć pozostałe składniki, przełożyć je do naczynia żaroodpornego oraz poczekać, aż potrawa się upiecze. Smaku i aromatu dodają zioła oraz przyprawy. A ponieważ potrawa nie należy do kategorii lekkostrawnych, to dodaję do niej m.in. usprawniający trawienie majeranek oraz rozmaryn.
Do smażenia nie dodaję oleju, ponieważ używam tłustego boczku. Jeśli zdecydujesz się na chudy boczek, polecam podsmażyć go na niewielkiej ilości tłuszczu. Jeżeli tłuszcz po smażeniu boczku się przypali, to umyj patelnię i podsmaż cebulę na oleju lub klarowanym maśle.
Przepis: Zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy, boczku i cebuli
To pyszne danie podawaj gorące. Możesz serwować je z zimnymi sosami np. sosem pomidorowo-paprykowym lub czosnkowym, a także ulubioną surówką.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 8 średnich ziemniaków
- 300 g kiełbasy
- 200 g boczku wędzonego, gotowanego lub pieczonego
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Przełóż ziemniaki do garnka, zalej wrzątkiem i dodaj nieco soli. Ugotuj ziemniaki al dente, a następnie odcedź i pozostaw na sitku lub durszlaku do odcieknięcia.
- Przygotowanie dodatkówCebulę obierz i pokrój w piórka. Kiełbasę pokrój na 3-4 cm kawałki. Boczek pokrój w niewielką kostkę.
- SmażenieRozgrzej dużą patelnię z grubym dnem. Na suchą patelnię dodaj boczek, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż na niewielkim ogniu do momentu, aż tłuszcz się wytopi. Zdejmij usmażony boczek i przyprawy za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do miski. Na tłuszczu po smażeniu boczku zeszklij cebulę. Zdejmij zeszkloną cebulę z patelni i przełóż do osobnej miski. Dodaj na patelnię kiełbasę i lekko ją podsmaż – powinna zrumienić się z każdej strony.
- Przygotowanie do pieczeniaPodgotowane ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj połowę cebuli, boczku, majeranku i rozmarynu. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na ziemniaki wyłóż resztę boczku i cebuli oraz kawałki kiełbasy. Dodaj też liście laurowe i ziele angielskie. Posyp danie resztą majeranku i rozmarynu. Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw danie do gorącego piekarnika i piecz 20 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij pokrywę/folię i piecz jeszcze około 10 minut lub do miękkości ziemniaków.
Opcjonalne dodatki do zapiekanki ziemniaczanej
Powyższy przepis na zapiekankę ziemniaczaną możesz modyfikować na wiele sposobów, zastępując kiełbasę i boczek mięsem z rosołu lub resztką pieczeni, a także dodając marchew, pietruszkę, por, seler naciowy, paprykę i pieczarki. Potrawa doskonale smakuje również z dodatkiem roztrzepanych i wymieszanych z ziemniakami lub wybitych na jej wierzch tuż przed końcem pieczenia jajek.