Ten prosty sos do śledzi zaskakuje bogatym smakiem i aromatem. Przepis przywiozłem ze Skandynawii
Moja rodzina bardzo lubi kuchnię skandynawską, która słynie z prostych, ale bardzo smacznych potraw. Są one przygotowywane ze świeżych, sezonowych składników, co sprawia, że mają wysokie wartości odżywcze. Jednym z ważnych składników diety stosowanej w Skandynawii, są podawane na setki sposobów ryby. Po raz pierwszy jedliśmy śledzia w sosie musztardowym podczas odwiedzin u znajomych ze Szwecji i bardzo posmakował nam aromatyczny sos, który nie tylko podkreśla smak śledzia, ale także sprawia, że ryba rozpływa się w ustach.
Kupując śledzie, zwróć uwagę, czy mają odpowiedni kolor i zapach. Świeże śledzie powinny mieć lekko kremowy kolor i niezbyt intensywny zapach. Warto również sprawdzić, skąd pochodzą śledzie – najmniej szkodliwych związków zawierają śledzie z Atlantyku i Morza Północnego.
Jak zrobić skandynawski sos musztardowy do śledzi?
Śledź w sosie musztardowym zaskakuje idealnym połączeniem kwaśnego, ostrego, słodkiego i słonego smaku. Dzięki kilku prostym i tanim składnikom zrobisz sos do śledzi, który sprawi, że nawet osoby, które nie przepadają za rybami, poproszą o dokładkę. Przygotowanie sosu musztardowego zajmuje krótką chwilę. Po wymieszaniu składników sałatka śledziowa powinna trafić na 2-3 godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Do poniższego przepisu najlepiej nadają się solone filety śledziowe. Możesz użyć filetów, które zostały wcześniej wymoczone i mają delikatny smak lub kupić śledzie solone z beczki. Porada: jeżeli nie lubisz śledzi solonych, to możesz zastąpić je śledziami marynowanymi w occie, ale zalewa nie powinna być bardzo intensywna, bo w połączeniu z sosem musztardowym sałatka śledziowa może wyjść zbyt kwaśna.
Śledzia w sosie musztardowym z koperkiem polecam przygotować w słoiku typu wek lub szklanym pojemniku ze szczelną pokrywką, co ułatwia mieszanie sałatki podczas chłodzenia – wystarczy kilka razy potrząsnąć zamkniętym naczyniem.
Przepis: Śledź w sosie musztardowym z koperkiem
Przepis ten przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom śledzi.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Skandynawska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 6 średnich filetów śledziowych solonych
- 1 duża cebula biała
- 1 pęczek koperku
Na sos:
- 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 2 łyżki octu winnego lub octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Płukanie i moczenie śledziSolone filety śledziowe zalej zimną wodą, zimnym mlekiem lub wodą z mlekiem w proporcji 1:1. Odczekaj godzinę i wymień płyn. Płucz śledzie do momentu, aż zyskają odpowiedni smak. Wypłukane z soli śledzie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na niezbyt duże kawałki.
- Łączenie składników sosu musztardowegoW misce wymieszaj musztardę francuską pełnoziarnistą, musztardę Dijon i musztardę miodową. Do musztardy dodaj miód, ocet oraz olej roślinny (np. słonecznikowy lub rzepakowy) i wymieszaj. Na koniec dodaj kwaśną i słodką śmietanę oraz dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porada: polecam na początku dodać mniej musztardy francuskiej i musztardy Dijon, dzięki czemu bez problemu dopasujesz smak sosu do indywidualnych preferencji.
- Krojenie koperku i cebuliKoperek umyj, osusz papierowym ręcznikiem, oddziel listki od gałązek i posiekaj.
- Wykonanie i chłodzenieDo szklanego słoika lub innego pojemnika przełóż śledzie, cebulę, koperek oraz sos musztardowy i wymieszaj. Wstaw śledzie w sosie musztardowym z koperkiem do lodówki i pomieszaj składniki 2-3 razy w czasie chłodzenia, bo sos nie jest bardzo gęsty i spływa na dno naczynia. Porada: jeżeli chcesz, żeby śledź w sosie musztardowym miał bardziej wyrazisty smak, to schładzaj go przed podaniem przez 12 godzin.
Jak podawać śledzie w sosie musztardowym z koperkiem?
Wyjmij śledzie w sosie musztardowym z lodówki i odczekaj chwilę, żeby lekko się ogrzały. Aromatyczna ryba doskonale smakuje ze świeżym pieczywem oraz tostami.