Pierś z kurczaka zapiekam z tymi dodatkami. Mięso jest soczyste, a w smaku przypomina włoską pizzę

Dodano:
Pierś z kurczaka z sosem pomidorowym i serem Źródło: Shutterstock / from my point of view
Jeżeli nie masz pomysłu na obiad lub sycącą obiadokolację, to wypróbuj mój przepis. Dzięki niemu szybki zrobisz pyszne piersi z kurczaka. Danie robi się niemal samo i nie wymaga długiego pieczenia.

Zapraszam po przepis na pierś z kurczaka zapiekaną z sosem pomidorowym i serem. Danie zachwyca smakiem, a w smaku przypomina pizzę. Mięso wychodzi bardzo soczyste, a pyszne dodatki sprawiają, że delikatny w smaku drób nabiera niepowtarzalnego charakteru.

Jak zrobić pierś z kurczaka z sosem pomidorowym i serem?

Pierś z kurczaka z sosem pomidorowym i serem to potrawa, którą przygotujesz jedynie z kilku tanich składników. Do pieczenia wybierz duże, jędrne i zwarte piersi z kurczaka. Doskonałym wyborem będzie mięso kurczaka z wolnego wybiegu, które ma nieco inną konsystencję i smak niż mięso z intensywnej hodowli.

Sos pomidorowy robię ze świeżych, słodkich i mięsistych pomidorów malinowych, które możesz zastąpić pomidorami z puszki. Smak sosu możesz wzbogacić pokrojonymi na małe kawałki suszonymi pomidorami w zalewie z oliwy z oliwek, a zalewą zastąpić olej do smażenia. Wskazówka: jeżeli chcesz przygotować mięso z poniższego przepisu w ekspresowym tempie, to możesz zastąpić samodzielnie przygotowany sos pomidorowy ulubionym ketchupem łagodnym lub pikantnym.

Wybór sera to kwestia gustu. Możesz użyć żółtego sera, który akurat masz pod ręką (ser powinien być tłusty i dobrze się topić np. ser gouda, morski, salami). Doskonałym dodatkiem jest również ser mozzarella w kostce lub zalewie, ser parmezan i pokrojony na plastry ser camembert.

Zestaw ziół i przypraw możesz modyfikować, dopasowując smak potrawy do indywidualnych preferencji, np. dodając do sosu ostrą paprykę lub posiekaną papryczkę chili, słodką paprykę, tymianek, rozmaryn bądź natkę pietruszki.

Przepis: Pierś z kurczaka z sosem pomidorowym i serem

To proste i szybki danie jest pełne smaku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 4 małe pomidory malinowe
  • 150 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść z błon i chrząstek. Oczyszczone mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój na pół, żeby powstały 4 kotlety. Jeżeli piersi były grube, to delikatnie rozbij mięso tłuczkiem. Pokrojone mięso oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przygotowanie dodatkówPomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w małą kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  3. Robienie sosu pomidorowegoNa 2 łyżkach oleju zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj pomidory i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną i sos zgęstnieje. Porada: jeżeli sos jest bardzo rzadki, to zwiększ moc palnika i odparuj nadmiar wody, cały czas mieszając, żeby składniki się nie przypaliły. Dodaj oregano, dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Przestudź gotowy sos i przetrzyj go przez sitko lub zblenduj. Możesz pominąć ten krok i wyłożyć na mięso sos z kawałkami warzyw.
  4. Smażenie mięsaNa pozostałych 2 łyżkach oleju krótko obsmaż kawałki piersi z kurczaka – mięso powinno lekko się przyrumienić. Ułóż obsmażone piersi z kurczaka w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania. Na każdym kawałku mięsa rozsmaruj sos pomidorowy. Na sos wyłóż starty na tarce żółty ser.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw mięso do piekarnika i piecz 25-30 minut. Porada: jeżeli mięso zacznie zbyt mocno się rumienić z wierzchu, to przykryj je pokrywką lub arkuszem papieru do pieczenia.

Jak podawać pierś z kurczaka z sosem pomidorowym i serem?

Pierś z kurczaka z sosem pomidorowym i serem podawaj gorącą. Przed podaniem możesz udekorować potrawę ulubioną zieleniną np. koperkiem. Danie to doskonale smakuje z ziemniakami, frytkami, kaszą i różnymi surówkami. Możesz je również podawać na świeżym pieczywie lub na grzankach oraz wykorzystać do przygotowania pysznych kanapek na ciepło à la burgery.

Opcjonalne dodatki do piersi z kurczaka z sosem pomidorowym i serem

Smak potrawy możesz wzbogacić, wykładając na mięso nie tylko sos pomidorowy i ser, ale także podsmażone pieczarki, podsmażonego pora, świeży lub podsmażony z czosnkiem szpinak, a także świeże listki bazylii. Wyśmienicie smakuje również pierś z kurczaka z czerwonym lub zielonym pesto i serem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...