Tę świeżą sałatkę wystarczy wzbogacić o pyszny składnik z puszki. To mistrzowsko lekka i sycąca kolacja
Siła tego przepisu tkwi w jego prostocie. To sałatka z tanich i łatwo dostępnych składników, którą zrobisz w zaledwie 10 minut. My proponujemy ją przede wszystkim jako lekką kolację, ale może być także przekąską do pracy.
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?
Do zrobienia tej sałatki proponujemy wykorzystać tuńczyka w sosie własnym. Wystarczy odsączyć rybę z zalewy i dodać do reszty składników. Jeśli jednak masz akurat tuńczyka w oleju, to także i on się nada. Wówczas możesz nieco zmniejszyć dodatek oliwy, albo wręcz wykorzystać olej z tuńczyka do zrobienia wyrazistego, mocno rybnego sosu z dodatkiem soku z cytryny.
Podstawą sałatki jest kapusta pekińska, która nadaje całości dania lekkości, a jabłko i cebula dopełniają smaków.
Przepis: Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską
Prosta i lekka sałatka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 jabłko
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówTuńczyka odsącz, cebulę i kapustę posiekaj, jabłka pokrój na plastry. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem.
- Robienie sałatkiWymieszaj składniki na sałatkę w misce, dodaj sos z oliwy i soku z cytryny, wymieszaj.
Gotową sałatkę zaserwuj z kromką dobrego pieczywa, albo z chrupiącymi grzankami. Sałatkę można także zawinąć w tortillę.
Inne dodatki do sałatki z tuńczykiem
Ta prosta sałatka może być za każdym razem nieco inna, bo wszystko zależy od dodatków, ale też samego sosu. Podobną sałatkę można przyrządzić, dodając do niej zamiast sosu winegret, dwie łyżki majonezu lub lżejszego sosu zrobionego przez połączenie majonezu i jogurtu.
Do sałatki z tuńczykiem można dodać również inne warzywa, także te z puszki, np. groszek, kukurydzę czy czerwoną fasolkę. Do sałatki zawsze warto i dorzucić coś zielonego: np. posiekaną drobno natkę pietruszki, koperek, roszponkę, dowolne kiełki albo liście rukoli. Jako dodatek świetnie sprawdzą się także seler naciowy czy kolorowa papryka.
Jeśli lubisz mieć w tego typu sałatkach coś chrupiącego, dodaj do niej uprażone na suchej patelni orzechy włoskie, płatki migdałów albo nasiona słonecznika czy dyni. Mogą to być także nasiona sezamu, także czarnego.