Ekspresową sałatkę do obiadu lub na kolację robię z ogórków kiszonych. Przepis jest prosty, a smak głęboki

Dodano:
Sałatka z ogórków kiszonych Źródło: Shutterstock / olepeshkina
Jesienią jest mniejszy wybór warzyw, niż latem. Za to mamy do dyspozycji kiszonki. Dziś zapraszam na sałatkę z kiszonych ogórków, która jest idealna na kolację lub jako dodatek do obiadu. A robi się ją w 10-15 minut.

Kiszone ogórki mają tę zaletę, że są zdrowsze od świeżych ogórków. To zasługa fermentacji i bakterii kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na nasz przewód pokarmowy i odporność. Choć zwykle przetwór ten przerabiamy na zupę, to jednak ogórki kiszone najzdrowsze są, gdy jemy je bez obróbki termicznej. Dlatego warto je chrupać lub przygotować z nich sałatkę.

Dlaczego ogórki kiszone są takie zdrowe?

Ogórki kiszone to naturalny produkt wspomagający zdrowie dzięki zawartym składnikom. Regularne ich spożywanie może poprawić trawienie, wspomagać odporność, działać przeciwzapalnie i dostarczyć cennych antyoksydantów.

W czasie kiszenia w ogórkach pojawiają się naturalne probiotyki, czyli dobre bakterie, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową i cały układ pokarmowy. Kwas mlekowy, który powstaje podczas kiszenia, ma działanie przeciwbakteryjne. Może też wspierać organizm w walce z patogenami, co korzystnie wpływa na odporność.

Jeśli chodzi o witaminy, w ogórkach kiszonych znajdziemy np. witaminę C, która wzmacnia odporność i ma silne działanie przeciwutleniające. Jest też witamina K, która ma duże znaczenie dla układu krążenia i mocnych kości oraz potas, który reguluje ciśnienie krwi.

Jak zrobić ekspresową sałatkę z ogórków kiszonych?

Sałatkę z ogórków kiszonych robi się błyskawicznie. Wystarczy tylko posiekać trzy składniki i połączyć je z sosem. Taka sałatka sprawdzi się jako lekka kolacja. Można ją też podać do obiadu, bo jest lekka i soczysta.

Przepis: Sałatka z ogórków kiszonych

Sałatka z ogórków kiszonych idealna na kolację i do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówOgórki kiszone pokrój w kostkę. Jabłka i cebulę obierz, również pokrój w sporą kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki wymieszaj z majonezem. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jakie inne dodatki pasują do sałatki z ogórków kiszonych?

Moja sałatka z kiszony ogórków ma dodatek jabłka, cebuli i majonezu. Jednak podobny specjał można też przygotować z nieco innych składników. Zamiast cebuli można dodać posiekany szczypiorek, a jabłko zastąpić ugotowanym na twardo jajkiem. Majonez przed dodaniem do sałatki warto połączyć z odrobiną musztardy, która przyjemnie zaostrzy smak przekąski.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...