Ten prosty gulasz warzywny robi u mnie za cały obiad. Jesienią dorzucam do niego aromatyczny dodatek

Dodano:
Gulasz warzywny Źródło: Shutterstock / Vitaly Krivchikov
Polecam pyszne i sycące danie bez mięsa. Gulasz warzywny à la Ratatouille to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wypróbuj prosty przepis na gulasz z warzyw w jesiennej odsłonie.

Mój gulasz warzywny jest nie tylko bardzo treściwy, ale także bogaty w składniki odżywcze i bajecznie kolorowy. Możesz podawać go z różnymi dodatkami oraz dowolnie modyfikować przepis, dzięki czemu pyszne danie nigdy się nie znudzi.

Jak zrobić aromatyczny gulasz warzywny?

Sekretem wyjątkowego smaku gulaszu warzywnego, który przygotowuję jesienią, jest jeden niepozorny składnik, czyli słodko-kwaśne suszone śliwki. Te tanie owoce świetnie komponują się ze smakiem bakłażanów, cukinii, pomidorów, papryki, cebuli oraz czosnku, sprawiając, że potrawa nabiera niepowtarzalnego charakteru.

Przygotowanie warzywnego gulaszu à la Ratatouille nie wymaga wiele pracy i szczególnych umiejętności. Jedyne, czego potrzebujesz, to świeże warzywa, kilka suszonych śliwek, oliwa z oliwek lub olej do smażenia oraz podstawowe zioła i przyprawy. Wystarczy pokroić i podsmażyć składniki, a następnie udusić je do miękkości.

Porada: gulasz warzywny z poniższego przepisu ma łagodny smak, który możesz wzbogacić, dodając papryczkę chili, ostrą paprykę mieloną, liście laurowe, ziele angielskie, a także przyprawy korzenne np. anyż lub cynamon.

Przepis: Gulasz warzywny

Ten gulasz z warzyw może z powodzeniem zastąpić mięsną wersję tej potrawy.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
355 w każdej porcji

Składniki

  • 2 małe bakłażany
  • 2 małe cukinie
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 średnia papryka żółta
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 6 średnich pomidorów
  • 8 suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 250 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywBakłażana, cukinię, paprykę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Cebulę i czosnek obierz. Bakłażana pokrój w kostkę o boku około 2 cm, a następnie oprósz solą i przełóż na sitko lub durszlak. Po 10 minutach opłucz pokrojone bakłażany zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Cukinię pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Wskazówka: jeżeli cukinia ma twardą skórkę i zawiązała nasiona, to przed krojeniem ją obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne za pomocą łyżki. Pomidory pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój miąższ w niewielką kostkę. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. SmażenieNa patelni lub w garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż na małym ogniu przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj bakłażana, cukinię, paprykę oraz suszone śliwki. Zwiększ moc palnika i smaż 5 minut, często mieszając. Przełóż podsmażone warzywa do garnka lub kontynuuj przygotowywanie jarskiego gulaszu na patelni.
  3. Dodanie reszty składnikówDodaj słodką i wędzoną paprykę, pieprz ziołowy, oregano, rozmaryn i wymieszaj. Zalej podsmażone warzywa bulionem i gotuj 10 minut. Dodaj pokrojone pomidory i wymieszaj. Duś gulasz warzywny na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż składniki zmiękną. Zdejmij pokrywkę, zwiększ moc palnika i odparuj nadmiar płynu, często mieszając. Dopraw danie solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Gulasz warzywny jest gotowy, gdy sos zgęstnieje.

Jak podawać gulasz warzywny?

Gulasz warzywny podawaj gorący. Przed podaniem posyp potrawę posiekaną natką pietruszki. Możesz również użyć do dekoracji innej zieleniny np. szczypiorku, koperku lub kolendry.

Danie doskonale smakuje serwowane z pieczywem, kaszą oraz ryżem. Potrawę możesz podawać jako samodzielne danie lub dodatek do smażonych, duszonych, pieczonych oraz grillowanych mięs, ryb i jajek.

Opcjonalne dodatki do gulaszu warzywnego

Smak potrawy możesz wzbogacić, dodając do niej marchewkę, seler naciowy, pieczarki lub grzyby leśne, jarmuż, fasolkę szparagową, kukurydzę, białą bądź czerwoną fasolę z puszki, ciecierzycę, ziemniaki (opcjonalnie bataty), a także podprażone na suchej patelni orzechy włoskie.

Gulasz warzywny może stanowić bazę dania jednogarnkowego z dodatkiem mięsa (np. kurczak z rosołu, resztki pieczeni), a także kiełbasy, boczku bądź kabanosów, dzięki czemu na drugi dzień możesz podać go na obiad lub kolację w nieco innym wydaniu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...