Ta sałatka ziemniaczana od lat gości na moim stole. Jeden składnik sprawia, że jest bardzo sycąca i aromatyczna
Tanie i bez problemu dostępne śledzie idealnie nadają się do przygotowania różnego rodzaju sałatek i przekąsek, dzięki którym nie tylko urozmaicisz codzienną dietę, ale także zaskoczysz gości niejednego przyjęcia. Sałatka ziemniaczana ze śledziem to tradycyjne danie kuchni polskiej, które dzięki różnym dodatkom, można dopasować do indywidualnych preferencji smakowych.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze śledziem?
Do sałatki ziemniaczanej ze śledziem możesz użyć zarówno wymoczonych wcześniej w wodzie, mleku lub wodzie z mlekiem śledzi solonych, jak i gotowych filetów śledziowych w zalewie olejowej lub delikatnej w smaku zalewie octowej. Podczas wyboru ryby, zwróć uwagę na jej wygląd – wysokiej jakości filety śledziowe są jędrne, mięsiste i nie rozpadają się podczas krojenia. Ryba nie powinna być sucha, intensywnie żółta lub nienaturalnie biała.
Do sałatki wybierz nierozpadające się podczas gotowania ziemniaki o niskiej zawartości skrobi. Idealne będą ziemniaki typu A (tzw. ziemniaki sałatkowe np. odmiana Avanti i Lord) oraz ziemniaki ogólnoużytkowe typu B (np. odmiany Irga, Bellarosa, Ignacy). Ziemniaki gotuję w mundurkach, ale możesz również ugotować ziemniaki bez skórki.
Smak sałatki ziemniaczanej ze śledziem wzbogacam aromatycznymi ogórkami kiszonymi (które możesz zastąpić ogórkami konserwowymi) oraz czerwoną cebulą. Dopełnieniem sałatki ziemniaczanej ze śledziem jest sos na bazie majonezu i śmietany, który możesz zastąpić samą śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.
Przepis: Sałatka ziemniaczana ze śledziem
Połączenie ziemniaków w mundurkach ze śledziem to poezja smaku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 364 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie filety śledziowe
- 4 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula czerwona
- 3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe
Na sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 12 lub 18%
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- koperek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ziemniakówZiemniaki starannie wyszoruj miękką szczoteczką lub szorstką stroną gąbki kuchennej, opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do garnka. Zalej ziemniaki wrzątkiem i dodaj nieco soli. Gotuj warzywa do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź na sitku lub durszlaku, przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Przestygnięte ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub na plasterki.
- Krojenie śledzi i warzywFilety śledziowe osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę, paski lub romby. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę lub cienkie piórka. Ogórki pokrój w kostkę lub słupki i odsącz na sitku z nadmiaru płynu.
- Przygotowanie sosuWymieszaj majonez ze śmietaną i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym lub kolorowym. Porada: sos możesz również doprawić pieprzem ziołowym, słodką lub ostrą papryką oraz odrobiną mielonego ziela angielskiego, mielonych liści laurowych i mielonych goździków.
- WykonaniePrzełóż pokrojone ziemniaki na półmisek lub do salaterki i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na ziemniakach rozsmaruj połowę sosu. Na sos dodaj połowę cebuli oraz ogórków. Na wierzchu ułóż śledzie, przykryj je sosem i posyp pozostałą cebulą oraz ogórkami. Wierzch sałatki możesz posypać pieprzem.
Porada: jeżeli chcesz przygotować niewielką porcję sałatki ziemniaczanej ze śledziem i masz w lodówce ziemniaki z wczorajszego obiadu, to wystarczy, że pokroisz je w kostkę lub plastry i dodasz resztę składniki.
Jak podawać sałatkę ziemniaczaną ze śledziem?
Sałatka ziemniaczana ze śledziem najlepiej smakuje, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Przed podaniem schładzam ją w lodówce przez około 1 godzinę, a następnie pozostawiam na około 30 minut w temperaturze pokojowej, żeby nieco się ogrzała. Przed podaniem udekoruj wierzch sałatki gałązkami koperku lub inną zieleniną np. cebulką dymką.
Opcjonalne dodatki do sałatki ziemniaczanej ze śledziem
Smak sałatki wzbogacisz, dodając do niej np. marynowane pieczarki lub marynowane grzyby leśne, marynowaną paprykę, soczyste jabłko lub suszoną żurawinę. Do sałatki z mojego przepisu idealnie pasuje również sos majonezowo-śmietanowy z dodatkiem posiekanego koperku lub szczypiorku, sos śmietanowy lub jogurtowy ze świeżym chrzanem bądź chrzanem ze słoika, a także sos na bazie majonezu, ulubionej musztardy oraz kurkumy. Jeżeli nie przepadasz za sosami na bazie majonezu, śmietany lub jogurtu naturalnego, to możesz polać sałatkę ziemniaczaną ze śledziem oliwą z oliwek.