Te pyszne kanapki robię bez chleba. Są banalne w przygotowaniu, a smakują wybornie
Czasami nawet najlepsze kanapki mogą się znudzić. Na szczęście już jakiś czas temu poznałam znakomity patent, który ratuje moje śniadania i kolacje, gdy pieczywo przestaje mi na jakiś czas smakować. Zamiast chleba korzystam wtedy z bakłażana. Doprawiam go prosto i łączę z dwoma tanimi składnikami, prędko wyczarowując smakowite danie. Nawet najbardziej wybredni domownicy go spróbowali i się zachwycili.
Jak zrobić pyszne kanapki bez chleba?
Ta prosta przekąska na ciepło powstanie szybko i sprawnie. Potrzebujesz jedynie pokroić bakłażana, z pomocą soli usunąć z niego goryczkę i doprawić. Po złożeniu kanapki z plastrami pomidora i startym parmezanem możesz już przejść do zapiekania. W tym przepisie więcej jest oczekiwania niż pracy, ale efekty są tak znakomite, że warto się skusić.
Przepis: Zapiekane kanapki z bakłażanem i pomidorem
Pyszne kanapki bez chleba, które smakują tak, że palce lizać.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 289 w każdej porcji
Składniki
- 2 nieduże bakłażany
- 2 średnie pomidory
- 70 g parmezanu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBakłażany umyj, pokrój je w plastry o grubości 1 cm. Oprósz solą i odłóż na 15-20 minut, by uwolniły sok. Opłucz je z tego płynu i osusz ręcznikiem papierowym. Pomidory umyj i pokrój w plastry. Ser żółty zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach.
- Składanie kanapek bez chlebaBlachę wyłóż papierem do pieczenia. Plastry bakłażana posmaruj oliwą z oliwek. Część z nich ułóż w formie. Oprósz odrobiną pieprzu, ułóż na nich kawałki pomidora i posyp niewielką ilością parmezanu. Przykryj kolejnymi kawałkami bakłażana i powtórz te czynności jeszcze dwa razy.
- Zapiekanie kanapek z bakłażanemUszykowany przysmak piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20-30 minut. Przed wyjęciem sprawdź widelcem, czy warzywo zmiękło.
Jak podawać kanapki z bakłażanem zamiast chleba?
Do tej ciepłej potrawy zazwyczaj nic już nie dodaję. Jeśli chcesz, możesz posypać kanapki bez chleba świeżymi ziołami np. bazylią lub oregano. Dobrym pomysłem będzie także skropienie ich oliwą ziołową albo taką z dodatkiem ostrej papryczki lub czosnku. W moim domu niektórzy zajadają te kanapki również z ziołowym jogurtem naturalnym.
Inne warianty zapiekanych kanapek
Kanapki bez chleba będą smaczne także wtedy, gdy zamiast parmezanu wykorzystasz inny ser żółty np. bursztyn lub cheddar. Możesz również przełożyć plastry bakłażana białą mozzarellą, przygotowując tym samym danie przypominające bogatsze i podgrzane caprese. Takiej wersji też próbowaliśmy i bardzo nam smakowała. Oprócz oregano do doprawienia tego przysmaku sprawdzi się suszona bazylia, tymianek lub czosnek. Ten ostatni możesz wziąć granulowany lub przecisnąć przez praskę 2-3 ząbki i połączyć je z oliwą z oliwek, którą będziesz nacierać bakłażana. Jeśli się na to zdecydujesz, polecam skorzystać już z mniej aromatycznego sera, by smak tej przyprawy miał szansę wybrzmieć w pełni.