Warzywa obtaczam w oliwie i przyprawach. Po zapieczeniu z pysznym dodatkiem wszyscy się zajadają
Zapiekanka warzywna z serem to pyszna alternatywa dla mięsnych potraw. Przepis jest bardzo prosty, więc przygotowanie dania nie sprawi żadnego problemu nawet początkującym kucharzom.
Jak przygotować warzywa zapiekane z serem?
Warzywa zapiekane z serem to potrawa, którą przygotujesz w bardzo krótkim czasie i z tanich składników. Poniższy przepis uwzględnia użycie batatów, które możesz zastąpić ziemniakami o niskiej zawartości skrobi (typ kulinarny A i B np. odmiany Irga, Lord, Avanti). Do zapiekanki dodaję również marchewkę, brokuły, cebulę lub pora i czosnek.
Zestaw ziół i przypraw do pieczonych warzyw możesz dowolnie modyfikować. Zapiekane warzywa z serem doskonale smakują w wersji łagodnej oraz pikantnej. Możesz również nadać potrawie orientalny smak, doprawiając warzywa mieszanką przypraw do potraw chińskich lub mieszanką curry.
Do potrawy możesz dodać jeden lub kilka rodzajów żółtego sera np. ser gouda, parmezan lub cheddar, a także mozzarellę i sery pleśniowe np. ser camembert, brie lub gorgonzolę. Sery możesz zastąpić sosem beszamelowym. Sos wyłóż na warzywa, gdy zmiękną i piecz jeszcze 15 minut.
Przepis: Warzywa zapiekane z serem
Blacha pełna tych aromatycznych warzyw to ciepła kolacja lub pyszny dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 średnie bataty
- 1 średni brokuł
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g żółtego sera
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBataty i marchewkę obierz, umyj oraz pokrój na mniejsze kawałki. Kawałki batatów i marchewki powinny mieć podobną wielkość. Jeżeli chcesz skrócić czas pieczenia, to pokrój bataty i marchewkę np. w kostkę o boku około 2 cm. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Jeżeli chcesz zastąpić cebulę porem, to pokrój go w grube plasterki. Brokuł umyj, osusz i podziel na niezbyt małe różyczki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- PrzyprawianieW dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek z ziołami prowansalskimi, ziołowym pieprzem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym lub kolorowym (do smaku). Dodaj pokrojone warzywa i energicznie potrząsaj lub mieszaj łyżką, aż pokryją się oliwą z przyprawami.
- Przygotowanie do pieczeniaMetalową formę bez nieprzywierającej powłoki wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli zamierzasz upiec warzywa w szklanym naczyniu żaroodpornym, to nie musisz wykładać go papierem. Dodaj warzywa i rozłóż je na całej powierzchni formy.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw formę z warzywami. Piecz 20 minut, a gdy warzywa zmiękną, posyp je startym serem i zapiekaj, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni – około 15 minut.
Jak podawać warzywa zapiekane z serem?
Warzywa zapiekane z serem podawaj gorące jako samodzielne danie lub dodatek np. do mięs. Potrawa idealnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także na kolację. Przed podaniem możesz posypać porcje potrawy szczypiorkiem lub cebulką dymką. Jako dodatek do zapiekanych warzyw pod serową pierzynką możesz podać np. domowy ketchup, sos czosnkowy lub sos ziołowy.
Opcjonalne dodatki do zapiekanych warzyw
Powyższy przepis możesz na wiele sposobów modyfikować. Zanim przystąpię do przygotowywania potrawy, robię przegląd kuchni i spiżarni – zapiekanka warzywna to idealny sposób na wykorzystanie resztek różnych warzyw np. kolorowej papryki, fasolki szparagowej, kalafiora, cukinii, dyni i pomidorków koktajlowych.
Jeżeli nie przepadasz za potrawami z samych warzyw, to możesz dodać na blaszkę mięso lub wędliny. Zapiekane warzywa doskonale smakują również z dodatkiem ryb np. dorsza oraz owoców morza np. krewetek.
Produkty, które nie wymagają długiej obróbki termicznej np. resztki pieczeni z wczorajszego obiadu, mięso z rosołu, kiełbasa, boczek, owoce morza i filety rybne wystarczy doprawić do smaku i ułożyć pomiędzy warzywami. Jeżeli chcesz dodać do potrawy np. szynkę lub łopatkę wieprzową, to musisz wcześniej podsmażyć i lekko poddusić mięso, żeby nie było na wpół surowe.