Z ciasta drożdżowego piekę pyszne bułeczki z czekoladą. Prosty przepis, który nigdy mnie nie zawiódł

Dodano:
Bułeczki z nadzieniem czekoladowym Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Bułeczki z domowego ciasta drożdżowego to pyszna alternatywa dla drożdżówek z cukierni. Z kilku tanich składników piekę dużą blachę miękkich i puszystych bułeczek, które podaję na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek.

Domowe drożdżówki wymagają nieco pracy, ale ich smak w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni. Delikatne w smaku, lekko słodkie ciasto idealnie komponuje się z wyrazistym smakiem czekoladowego nadzienia.

Jakie ciasto drożdżowe na nadziewane bułeczki?

Ciasto drożdżowe do słodkich wypieków wymaga dodania jajek, masła i mleka. Można przygotować je z dodatkiem tradycyjnego rozczynu, jednak ja dodaję drożdże, mleko i cukier do mąki, czekam 30 minut, aż drożdże zaczną pracować, dodaję resztę składników i przystępuję do wyrabiania ciasta. Możesz przygotować rozczyn ze świeżych drożdży, mleka, 2-3 łyżek cukru i 2-3 łyżek mąki pszennej, a następnie połączyć go z mąką i pozostałymi składnikami ciasta drożdżowego.

Świeże drożdże i jajka do ciasta drożdżowego oraz smarowania bułeczek przed pieczeniem powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko i masło temperaturę poniżej 40 stopni Celsjusza. Porada: możesz przed dodaniem mleka, drożdży i cukru lekko podgrzać mąkę w piekarniku (temperatura 30-35 stopni Celsjusza), a także włożyć wyrobione ciasto do delikatnie nagrzanego piekarnika, żeby wyrosło.

Wyrabiam ciasto na bułeczki z nadzieniem czekoladowym mikserem z hakami, aż zyska jednolitą konsystencję – zazwyczaj wyrabianie ciasta zajmuje około 15 minut. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od brzegów miski. Możesz również wyrobić ciasto ręcznie, pamiętając, żeby dobrze je napowietrzyć, rozciągając, składając i ugniatając, gdy stanie się plastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.

Porada: z poniższego przepisu na ciasto drożdżowe możesz upiec nie tylko bułeczki z nadzieniem czekoladowym, ale także pyszne rogaliki oraz okrągłe drożdżówki. Jeżeli dodasz do mąki jedynie 3/4 łyżki cukru, to otrzymasz wytrawne ciasto drożdżowe, które idealnie nadaje się m.in. do pieczonych pierożków z różnym nadzieniem, pasztecików i kapuśniaczków.

Z czego zrobić czekoladowe nadzienie do drożdżowych bułeczek?

Nadzienie do domowych drożdżówek robię z gorzkiej lub mlecznej czekolady, którą łamię na małe kawałki. Możesz również użyć gotowego kremu czekoladowego lub kremu czekoladowo-orzechowego ze słoika oraz czekolady białej.

Przepis: Bułeczki z nadzieniem czekoladowym

Bułeczki z tego przepisu są tak pyszne, że już nie sięgniesz po sklepowe.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz. 30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5-6 łyżek cukru
  • 80 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sól

Na nadzienie:

  • 2 tabliczki czekolady

Dodatkowo:

  • 1 średnie jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski. Jeżeli nie będziesz wyrabiać ciasta ręcznie, to użyj misy z wyposażenia robota kuchennego. Mleko lekko podgrzej. Masło roztop i ostudź.
  2. Dodanie drożdży, cukru i mleka do mąkiW przesianej mące zrób zagłębienie i wkrusz do niego drożdże. Zasyp drożdże cukrem, zalej mlekiem i przysyp niewielką ilością mąki. Miskę ze składnikami ciasta przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  3. Dodanie reszty składnikówDo miski z mąką i pieniącymi się drożdżami dodaj przestudzone masło, sól i wbij jajka. Wymieszaj składniki łyżką i wyrób dłońmi lub skorzystaj z miksera planetarnego. Pamiętaj, że ciasto powinno być bardzo dobrze wyrobione. Gotowe ciasto nie jest kleiste i można z niego uformować kulę bez konieczności posypywania stolnicy i dłoni mąką.
  4. Wyrastanie ciastaUformowane w kulę ciasto przełóż do dużej miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw miskę z ciastem na 1 godzinę w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeżeli chcesz wyrobić ciasto ręcznie, to wymieszaj składniki łyżką w misce, a następnie przełóż na stolnicę.
  5. Przygotowanie nadzieniaCzekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
  6. Formowanie bułeczekCiasto przełóż na stolnicę. Możesz uformować klasyczne okrągłe bułeczki z czekoladowym nadzieniem lub rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 2-3 mm, posmarować przestudzonym nadzieniem czekoladowym, a następnie zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku, zlepić brzegi i pokroić na 2-3 cm kawałki. Jeżeli chcesz zrobić klasyczne bułeczki, to uformuj z ciasta wałek i pokrój go na 12 porcji. Z każdej porcji uformuj kulkę, a następnie lekko rozpłaszcz ją dłońmi, dodaj na środek nadzienie, zlep brzegi i ponownie uformuj kulkę.
  7. WyrastanieWyrastanie uformowanych bułeczek z nadzieniem czekoladowym Pokrojoną na plastry roladę z czekoladowym nadzieniem lub klasyczne bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Przykryj blaszkę ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby bułeczki podrosły.
  8. PieczenieWybij jajko do miseczki, roztrzep je widelcem lub rózgą kuchenną i posmaruj wierzch wyrośniętych bułeczek. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw blaszkę z bułeczkami do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia – około 25 minut.

Gotowe bułeczki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Jak podawać bułeczki z nadzieniem czekoladowym?

Bułeczki drożdżowe z czekoladą doskonale smakują letnie oraz po ostudzeniu. Zimne bułeczki możesz udekorować roztopioną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Inne wersje nadzienia do drożdżowych bułeczek

Roztopiona czekolada czy krem czekoladowy to jedne z wielu pysznych wersji nadzienia do drożdżowych bułeczek. Możesz je zastąpić np. gęstym dżemem, marmoladą lub powidłem, kajmakiem, budyniem, słodkim twarogiem, świeżymi lub mrożonymi owocami sezonowymi (mrożone owoce trzeba rozmrozić i odsączyć na sitku z nadmiaru soku) np. borówkami, poziomkami, malinami, truskawkami, porzeczkami, jeżynami, jabłkami z cynamonem, masą makową oraz wymieszanymi z miodem i masłem zmielonymi orzechami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...