Maczam chleb w jajku i smażę na złoty kolor. To proste danie smakuje fenomenalnie na słono i słodko

Dodano:
Chleb w jajku Źródło: Shutterstock / Moonflies Photo
Chleb w jajku, znany również jako tost francuski, cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. To proste w przygotowaniu danie doskonale smakuje na słono i na słodko, dzięki czemu możesz dopasować dodatki do własnych preferencji.

Maczany w jajku i smażony na złoty kolor chleb ma bardzo długą historię. Niektóre źródła podają, że sięga ona czasów Cesarstwa Rzymskiego, jednak potrawa ta kojarzy się przede wszystkim z kuchnią francuską. Minie ponadto kojarzy się z dzieciństwem. Moja mama często serwowała nam chleb w jajku, bo to idealny patent na to, by nie marnować pieczywa, które nie jest już pierwszej świeżości. Teraz ja robię go moim dzieciom.

Jak zrobić chleb w jajku?

Chleb w jajku to sycące danie, które możesz podawać na śniadanie oraz kolację. Tosty francuskie świetnie sprawdzą się również jako przekąska. Do przygotowania złocistych i aromatycznych tostów doskonale nadaje się czerstwe pieczywo, które po obsmażeniu na maśle jest wyjątkowo chrupiące. Do przygotowania chleba w jajku możesz użyć dowolnego pieczywa (np. chleba tradycyjnego, tostowego oraz bułki wrocławskiej lub bagietki).

Smak smażonego w jajku chleba podbijają dodane przyprawy. Tutaj możesz eksperymentować, przyprawiając masę jajeczną jedynie solą i pieprzem lub dodając ulubione zioła i przyprawy. Robiąc tosty francuskie na słodko, warto dodać do jajka odrobinę cukru oraz wanilii.

Do smażenia polecam użyć klarowanego masła, które ma wysoką temperaturę dymienia. Jeżeli nie masz masła klarowanego, to możesz je zastąpić zwykłym masłem z dodatkiem oleju roślinnego, który sprawi, że masło się nie przypali.

Przepis: Chleb w jajku

To szynki sposób na pyszne śniadanie lub dodatek do innych dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 4 kromki pieczywa
  • 2 średnie jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy jajecznejJajka wybij do miski lub na głęboki talerz, dodaj mleko i lekko ubij składniki widelcem, rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach. Masa jajeczna powinna być jednolita. Przypraw masę jajeczną solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Moczenie pieczywaObtocz pieczywo w masie jajecznej z obu stron. Chleb powinien wchłonąć jajko.
  3. SmażenieRozgrzej klarowane masło i smaż chleb w jajku na średnim ogniu. Gdy spód kromek się zrumieni, to przewróć je na drugą stronę.

Usmażone kromki możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Chleb w jajku podawaj gorący. Tosty francuskie wyśmienicie smakują samodzielnie oraz jako baza posiłku oraz dodatek np. do sałatek.

Dodatki do chleb w jajku na słono

Do masy jajecznej możesz dodać np. słodką i ostrą paprykę, paprykę wędzoną, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, oregano, tymianek, rozmaryn, świeży lub suszony czosnek oraz pieprz ziołowy. Wytrawne tosty francuskie doskonale smakują m.in. z ketchupem, sosem czosnkowym, wędliną, żółtym serem, serem pleśniowym, serkiem wiejskim, jajkiem sadzonym, jajkiem w koszulce oraz warzywami.

Chleb w jajku na słodko – opcjonalne dodatki

Jeżeli zdecydujesz się obsmażyć pieczywo w jajku z dodatkiem wanilii i cukru, to możesz podawać słodkie tosty np. z miodem, cynamonem, dżemem, marmoladą, smażonymi jabłkami, kremem czekoladowym oraz świeżymi owocami. Doskonale smakują również tosty francuskie posypane cukrem pudrem.

Chleb w jajku w wersji light

Jeżeli liczysz kalorie, możesz przygotować chleb w jajku, używając pieczywa pełnoziarnistego oraz usmażyć tosty na suchej patelni lub upiec w piekarniku. Będą dużo lżejsze i mniej kaloryczne.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...