Mój patent na pyszne piersi z kurczaka jest banalny, a wszyscy proszą o dokładkę
Jest wiele sposobów na przyrządzenie smakowitej piersi z kurczaka. Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny najczęściej robię w piekarniku. Mam sprawdzony i szybki przepis, który ratuje mnie zawsze, gdy potrzebuję zrobić sycący posiłek, a nie mam zbyt wiele czasu lub chęci na długie gotowanie. To połączenie delikatnego mięsa kurczaka, soczystych pomidorów i rozpływającego się w ustach sera z pewnością ci się spodoba, a twoi bliscy pochłoną je w tempie ekspresowym.
Jak zrobić pieczoną pierś kurczaka?
Przygotowanie tego pysznego obiadu z piekarnika nie wymaga wiele pracy. Potrzebujesz jedynie oczyścić mięso, podzielić je na porcję i doprawić. Po ułożeniu na blasze wraz z dodatkami możesz je już zapiekać. Przy sprawnym działaniu zajmie ci to około 30 minut, a większość tego czasu stanowić będzie oczekiwanie, aż pierś z kurczaka się upiecze.
Przepis: Piersi z kurczaka pieczone z serem i pomidorkami
Pyszny obiad z piekarnika, który posmakuje nawet wybrednym.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 100 g pomidorków cherry
- 150 g sera żółtego cheddar
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie kurczakaPiersi z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie je rozbij. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą z oliwek, a następnie oprósz solą i pieprzem.
- Przygotowanie do pieczeniaKurczaka na ułóż na blasze. Posyp go startym na tarce serem żółtym. Ułóż pocięte na mniejsze kawałki pomidorki cherry i oprósz oregano oraz niewielką ilością pieprzu.
- Pieczenie obiadu z piersi kurczakaMięso z dodatkami piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-25 minut. Będą gotowe, gdy ser się stopi i lekko zarumieni.
Jak podać smaczny obiad z piekarnika?
Soczystą pierś z kurczaka pieczoną pod pierzynką sera żółtego i pomidorków serwuj z prostymi dodatkami takimi jak purée ziemniaczane lub ugotowana na sypko kaszą. Szczególnie polecam kaszę jęczmienną, której delikatny smak przyjemnie kontrastuje z kwaskowatością pomidorków. Do mięsa pasować będą również proste surówki ze świeżych warzyw np. marchewka z jabłkiem i selerem. Dobrym pomysłem jest też podanie duszonego szpinaku z czosnkiem.
Inne warianty pieczonej piersi z kurczaka
Zamiast sera cheddar możesz użyć łagodniejszej w smaku goudy lub sera edamskiego. Pasowała będzie także żółta lub biała mozzarella. Pomidorki cherry z powodzeniem zastąpisz innymi świeżymi pomidorami, które lubisz lub masz pod ręką. Sprawdzą się np. pomidory malinowe lub śliwkowe. Dodanie pomidorów suszonych z oleju też będzie dobrym pomysłem. Do przyprawienia natomiast, zamiast oregano, użyć możesz też bazylii, tymianku lub ziół prowansalskich.