Szatkuję dwa tanie warzywa i dodaję do nich zdrowe nasionka. Ta surówka jest przepyszna
Mowa o surówce z czerwonej kapusty i marchewki. Połączenie intensywnego koloru kapusty z pomarańczem marchewki już samo w sobie jest dla mnie energetyczne i poprawiające nastrój. A w tym sezonie dodatkowo... modne, chociaż trudno rozpatrywać modę w kategoriach kolorów jedzenia na talerzu (ale z drugiej strony – dlaczego nie?). Wracając jednak do surówki: jest nie tylko piękna, ale i smaczna. Niesamowitego twista dodają jej sok z limonki, miód i ziarenka sezamu.
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty i marchewki?
Ta surówka jest bardzo prosta do wykonania: zetrzyj, wymieszaj, dopraw. Tak można streścić cały ten przepis. Dodatek kolendry podałam w przepisie jako opcjonalną wersję, bo wiem, że nie każdy ją lubi. Ja uwielbiam, ale też czasem do tej surówki (kiedy nie mam kolendry pod ręką) dodaję posiekaną natkę pietruszki. Z zielenią wygląda i smakuje lepiej.
Ziarenka sezamu koniecznie upraż przed dodaniem do sałatki. Ten prosty zabieg idealnie wydobywa ich smak i dodaje im jeszcze więcej chrupkości. Może to być zarówno sezam biały jak i sezam czarny. Jeśli nie masz sezamu, wykorzystaj np. orzechy włoskie albo ziarenka słonecznika.
Przepis: Surówka z czerwonej kapusty i marchewki
Pyszna i kolorowa surówka.
- Kategoria
 - Dodatek
 - Rodzaj kuchni
 - Wegańska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 241 w każdej porcji
 
Składniki
- 1 mała czerwona kapusta
 - 2 marchewki
 - 1 łyżka miodu
 - sok z 1/2 limonki
 - 4 łyżki oliwy
 - 2 łyżki sezamu
 - sól, pieprz
 
opcjonalnie:
- 1 pęczek kolendry
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na cieniutkie słupki (julienne). Ziarna sezamu upraż na złoto na suchej patelni.
 - Robienie surówkiWymieszaj warzywa, dodaj oliwę, sok z limonki, miód, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie. Posyp sezamem, opcjonalnie dodaj posiekaną kolendrę.
 
Gotową surówkę można udekorować listkami kolendry lub pietruszki oraz cieniutkimi plasterkami limonki.
Jak podawać surówkę z czerwonej kapusty?
Surówka z tego przepisu jest przede wszystkim znakomitym dodatkiem do obiadów (rewelacyjnie smakuje z ziemniakami, ale też kluskami czy kopytkami, sosami i różnego rodzaju mięsnymi daniami), ale nie tylko. To doskonały dodatek do różnego rodzaju domowych dań typu fast food: burgerów, kebabów, tortilli z różnymi dodatkami czy nawet hot-dogów. Jeśli mi zostanie taka surówka, kładę ją również z innymi składnikami na grzankach.