Te ekspresowe łódeczki to pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie. Wystarczą dwa składniki
Awokado i jajko to jedno z najsmaczniejszych połączeń. Czy to na kanapkach, czy to w sałatkach, czy w pysznych pastach do smarowania. My dziś proponujemy coś zupełnie innego: łódeczki z awokado na ciepło, czyli awokado pieczone z jajkiem.
Jak zrobić awokado pieczone z jajkiem?
Te łódeczki z awokado są proste do zrobienia, a same przygotowania zajmą dosłownie kilka minut. Najpierw trzeba rozpołowić awokado (nie ściągaj z nich skórki) i wyjąć pestkę ze środka. Najłatwiej zrobić to uderzając ostrzem noża w pestkę tak, aby się delikatnie w nią wbiło, potem poruszać, a pestka powinna wyjść łatwo.
Jajka wbija się we wgłębienia po pestkach. I tu są różne szkoły. Można wykorzystać małe jajka lub nawet jajka przepiórcze. Można odlać część białka, jeśli jaja są zbyt duże, a można też wydrążyć część miąższu i zrobić miejsce nawet dla jajek w większym rozmiarze.
Przepis: Łódeczki z awokado i jajka
Pomysł na awokado na ciepło.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 3 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 322 w każdej porcji
Składniki
- 2 awokado
- 4 małe jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie awokadoAwokado przekrój na połówki, wyjmij pestki, a we wgłębienie wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem, ułóż w folii aluminiowej tak, aby jajko się nie wylało.
- Pieczenie awokadoPiecz łódeczki z awokado ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać łódeczki z awokado i jajka?
Awokado pieczone z jajkiem można podać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Jeden z najprostszych i naszym zdaniem najsmaczniejszych, to posypanie gorących łódeczek z awokado posiekaną drobno kolendrą i skropienie odrobiną soku z limonki. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, posyp awokado płatkami chili.
Takie awokado można też udekorować tartym żółtym serem, kawałkami synki czy zrumienionego na patelni boczku, można podać z kilkoma łyżkami serka wiejskiego lub dobrego twarogu, serem burrata lub mozzarella i oczywiście różnego rodzaju grzankami czy tostami.
Mięciutkie awokado z jajkiem można wyjadać łyżką z łódeczki, którą tworzy łupinka. Takie awokado można też wyłożyć na chrupiącą grzankę i wszystko razem rozsmarować. Aby danie ładnie wyglądało i było jeszcze zdrowsze, można gorące łódeczki ułożyć na liściach rukoli lub szpinaku.