Ten aromatyczny kompot idealnie pasuje do jesiennych obiadów. Wystarczą dwa pyszne owoce
To kompot z jabłek i żurawiny. To dwa kwaśne owoce, które sprawiają, że jest pełen smaku, ale ma już typowo jesienny klimat za sprawą dodatku cynamonu. Doskonale smakuje podany zarówno na zimno, jak i na ciepło. Szklanka takiego kompotu podana do obiadu będzie dla wielu wspomnieniem smaków dzieciństwa i babcinych obiadów popijanych właśnie najlepszymi kompocikami.
Jak zrobić kompot z jabłek i żurawiny?
Tu nie ma żadnej wielkiej filozofii: kup jabłka, żurawinę (teraz jest dostępna w każdym warzywniaku), a następnie ugotuj z cynamonem i cukrem. Podaje w przepisie 100 g cukru, ale słodkość kompotu dobierz do własnych upodobań. Ja często zamiast cukru dodaję do tego kompotu miód lipowy lub wielokwiatowy.
Kompot z jabłek i żurawiny to napój, przy którego przygotowaniu nie musisz ściśle trzymać się przepisu. Ja czasem do tego zestawienia dorzucam jeszcze kilka śliwek lub pokrojoną na kawałki gruszkę. Bywa, że sięgam też do zapasów z zamrażarki i dodaję do takiego kompotu garść malin lub czarnych porzeczek. Również z doprawieniem kompotu możesz zaszaleć. Oprócz cynamonu będą pasowały tu także inne korzenne przyprawy, np. anyż albo kardamon. Do ugotowanego już kompotu można także dorzucić plasterki imbiru albo plastry pomarańczy.
Przepis: Kompot z jabłek i żurawiny
Pyszny napój na jesień.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 298 w każdej porcji
Składniki
- 1 kilogram jabłek
- 150 g żurawiny
- 100 g cukru
- 2 kawałki kory cynamonu
Sposób przygotowania
- Szykowanie jabłekJabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
- Gotowanie kompotuJabłka, żurawinę i cynamon zalej ok. litrem wody. Gotuj ok. 15-20 minut. Dosłodź do smaku.
Kompot jest najbardziej aromatyczny po ostygnięciu, kiedy smaki idealnie się przegryzą, jednak ja często piję go niemal od razu po zagotowaniu.
Deser z kompotu z jabłek i żurawiny
Kompot z jabłek i żurawiny może być bazą oryginalnego deseru. Do kompotu dodaj dwie torebki kisielu (najlepiej żurawinowego, ale może też być wiśniowy lub pomarańczowy). Zyskasz pyszny deser o konsystencji nieco rzadszej niż zwykły kisiel, ale o niepowtarzalnym smaku. Taki deser można podać w miseczkach razem z owocami z kompotu.