To mój najlepszy pomysł na opieńki. Marynowane grzyby mogą się schować
Ten prosty przepis dostałam lata temu od znajomej. Mieszkam blisko lasu, w którym każdego roku zbieram całe kilogramy opieńków. Pomysłów na opieńki w kuchni jest wiele. Można z nich zrobić zupę czy sos. Większe opieńki są doskonałe do przygotowania wegańskich, grzybowych flaczków. Ja zawsze część grzybów suszę, część marynuję, ale odkąd mam ten przepis na opieńki w sosie pomidorowym, większość grzybów przygotowuję właśnie w ten sposób.
Opieńki w sosie pomidorowym mogą być oryginalną przekąską na przyjęciach (uwierz, znikają szybciej niż najlepsze, marynowane grzybki), można je położyć na kanapkach (to moja ulubiona wersja), świetnie pasują do mięs oraz pieczonych warzyw, są doskonałym dodatkiem do obiadu.
Które opieńki wybrać?
To grzyby blaszkowe, dlatego początkujący grzybiarze ostrożnie po nie sięgają (na pierwsze zbiory opieńków warto wybrać się z kimś, kto zbiera i zna te grzyby). W Polsce występuje pięć gatunków opieńki. Najpopularniejsze i najczęściej występujące z nich to opieńka miodowa (Armillaria mellea) oraz opieńka ciemna (Armillaria ostoyae). W starych atlasach grzybów można spotkać się z jednym określeniem na każde z nich, często mylą je też sami grzybiarze. Nie ma to wielkiego znaczenia, ponieważ oba gatunki są jadalne i zarówno opieńka ciemna jak i opieńka miodowa będą doskonałe do przepisu, który podaję poniżej.
Jak zrobić opieńki w sosie pomidorowym?
Do zrobienia tego przysmaku wykorzystuje się same kapelusze grzybów. Podaje przepis podstawowy na sos, jednak warto go próbować podczas przygotowania i w razie potrzeby nie bać się zmieniać proporcji i dostosować smak do swoich upodobań (zwolennicy ostrzejszych smaków, mogą dodać więcej octu jednak dla tych proporcji, nie więcej niż pół szklanki, a ci, którzy lubią łagodniejsze smaki, mogą dać odrobinę więcej cukru).
Do sosu można dodać również inne przyprawy, które podkręcą jej smak. Jeśli lubisz korzenne smaki, możesz doprawić zalewę goździkami i odrobiną cynamonu. Jeśli wolisz pikantne smaki, dopraw sos pomidorowy ostrą papryką.
Przepis: Opieńki w sosie pomidorowym
Pomysł na opieńki do słoików.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 796 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg opieńków
- szklanka oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki octu
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek cukru
- 4 cebule
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie grzybówOpieńki oczyść i zostaw same kapelusze. Gotuj w osolonej wodzie ok. 10 minut i odcedź.
- Robienie sosuCebulę pokrój drobno i zeszklij na części oleju. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pozostałe składniki zalewy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj chwilę i dodaj do sosu obgotowane grzyby. Zamieszaj dokładnie.
- Przekładanie do słoikówGorące grzyby z sosem nakładaj do wyparzonych słoiczków. Zakręć i pasteryzuj ok. 20 minut.