Ta pizza to u mnie punkt obowiązkowy na Halloween. Robię ją szybko, a dzieci za nią szaleją

Dodano:
Pizza z duchami Źródło: Shutterstock / Anastasia_Panait
Pizza z duchami wygląda znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej. W moim domu to hit i Halloween się bez niej nie odbywa. Zrobienie jest proste i musisz spróbować.

Halloween to dla moich dzieci święto obowiązkowe. Nie wyobrażam sobie, bym mogła nie przygotować im smacznej ciepłej przekąski na ten wyjątkowy wieczór. Co roku w moim domu gości pizza z duchami. Od zwykłego włoskiego placka różni się w zasadzie tylko tym, że składniki układam tak, aby przypominały straszydła. Efekt wow jest osiągnięty, więc młodzi są zadowoleni. Pracy przy smakołyku na szczęście nie ma za wiele.

Jak zrobić efektowną pizzę na Halloween?

Wykonanie tego dania jest dziecinnie proste. Trzeba jedynie przygotować ciasto na pizzę, ułożyć na nim odpowiednio składniki i upiec. Największym wyzwaniem dla moich dzieci jest oczekiwanie. Dlatego też zwykle dziele pracę na etapy i ciasto robię wcześniej, w większych ilościach. Gotową masę na pizzę można z powodzeniem mrozić i przechowywać w chłodzie nawet do 6 miesięcy.

Uwaga: z podanej ilości składników wyjdą ci dwa placki. Jeśli chcesz przyrządzić jeden, zmniejsz liczbę dodatków o połowę, a połowę ciasta spakuj w woreczek strunowy i włóż do zamrażalnika.

Przepis: Pizza z duchami

Pyszna pizza na Halloween, którą zrobisz bez wysiłku.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
411 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 7 g drożdży instant
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 70 g sera cheddar
  • 8 plastrów żółtej mozzarelli
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie rozczynuWodę podgrzej do temperatury 30 stopni Celsjusza. Rozpuść w niej cukier oraz 2 łyżki mąki pszennej (z odmierzonej porcji). Dodaj suche drożdże i rozprowadź. Odstaw na chwilę.
  2. Robienie ciasta na pizzęMąkę pszenną przesiej do dużej miski, wymieszaj ją z solą. W mieszance zrób dołek i wlej do niego rozczyn. Wymieszaj, zagarniając mąkę do środka. Pod koniec dodaj oliwę z oliwek. Ciasto przenieś na oprószony mąką blat i wyrabiaj przez 10-15 minut. Gdy uzyskasz gładką i elastyczną masę, włóż ją do miski, przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Szykowanie sosu pomidorowegoW garnuszku rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek. Szybko przesmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj passatę pomidorową, zioła prowansalskie, szczyptę soli i ½ łyżeczki pieprzu. Podgrzewaj, aż całość lekko zgęstnieje (7-12 minut).
  4. Formowanie pizzy i układanie składnikówTortownicę posmaruj łyżeczką oliwy z oliwek. Ciasto ułóż na środku, a następnie rozpłaszcz i rozciągaj na boki, aż wypełnisz nim formę. Placek ukształtuj tak, aby przy brzegach miał grubszy „wałeczek”. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym. Posyp startym na tarce o małych oczkach cheddarem. Ułóż oliwki, kilka kawałków zachowując do dekoracji. Rozłóż też kawałki papryki bez białych części i nasion. Przykryj serem w plastrach.
  5. Pieczenie pizzy z duchamiBlachę z pizzą wstaw do zimnego piekarnika. Rozgrzej urządzenie do temperatury 250 stopni Celsjusza i od tego momentu piecz pizzę przez 10-15 minut. Gdy plastry sera delikatnie się stopią, wysuń blachę i ułóż na nich dekorację z pieprzu oraz odłożonych oliwek. Pizza z duchami będzie gotowa, gdy brzeg ciasta oraz ser żółty lekko się zrumienią.

Jak podać pizzę z duchami?

Ciepłą przekąskę zaserwuj chwilę po wyjęciu z piekarnika. Wtedy już nie parzy w palce, a ser wciąż przyjemnie się ciągnie. Możesz do niej podać gęsty ketchup ze śliwkami, którego barwa przypomina krzepnąca krew. Moje dzieci zwykle zajadają pizzę z duchami tak jak każdy inny placek we włoskim stylu – z oliwą z oliwek, w której maczają pulchne ranty. Aby przy posiłku stworzyć odpowiedni klimat, możesz też przygotować kolorowy napój np. czerwony koktajl na bazie soku pomidorowego lub jasnozielone smoothie z jabłek, szpinaku i pietruszki. To jednak już propozycje dla otwartych na smaki dzieci.

Inne warianty pizzy na Halloween

Zamiast sporej ilości sosu ułóż na cieście świeże pomidory pozbawione skórki. Po zapieczeniu uzyskasz „krwiste” elementy, oddające charakter Halloween. Jeśli dzieci są już nieco starsze i lubią pikantne dania, możesz też wzbogacić sos pomidorowy o odrobinę papryczki chili. Taka gorąca niczym ogień piekielny pizza też powinna się spodobać. Dodaniem do pizzy plasterków czosnku z kolei nawiążesz do postaci wampirów, więc jeśli twoje dzieci tolerują ten smak, śmiało skorzystaj również z tego pomysłu.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...