Jeden dodatek sprawia, że zwykła kartoflanka smakuje niczym z restauracji. Ten krem z ziemniaków zrobisz w pół godziny
Zupa z ziemniaków to pomysł na tani i szybki obiad. Jest sycąca i smaczna, a przepisów na tę zupę znajdziesz w sieci całe mnóstwo. Nasza propozycja to krem z ziemniaków z dodatkiem rukoli. Te wyraziste w smaku niepozorne listki nie tylko dodadzą zupie koloru, ale i podostrzą jej smak.
Jak zrobić krem z ziemniaków z rukolą?
Kluczem do smaku całej zupy jest uprzednie przesmażenie cebuli i czosnku z dodatkiem masła. Jeśli chcesz na tym etapie, możesz dodać do zupy również inne, ulubione przyprawy: pasuje tu chili, liście laurowe czy ziele angielskie (te dwa ostatnie należy wyłowić z zupy przed miksowaniem).
Potem już tylko wystarczy dodać ziemniaki i korzeń pietruszki, zalać wszystko bulionem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli chcesz przyspieszyć czas gotowania, pokrój ziemniaki w drobną kostkę.
Do zrobienia zupy możesz wykorzystać dowolny bulion: warzywny lub mięsny. Jeśli nie masz gotowego bulionu, zalej ziemniaki wodą (w tej opcji warto dodać wspomniane ziele angielskie i liść laurowy).
Rukolę dodaje się do zupy już po zmiksowaniu. Warto posiekać listki na mniejsze kawałki.
Przepis: Zupa ziemniaczana z rukolą
Krem z ziemniaków w nietypowej odsłonie.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 korzeń pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1 szklanka rukoli
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCebulę pokrój i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek, a po chwili masło. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę, zalej wszystko bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
- Robienie zupyDopraw zupę solą i pieprzem, zmiksuj wszystko na gładki krem. Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki rukolę.
Jak podać krem z ziemniaków?
Krem z ziemniaków to zupa, którą można zaserwować na wiele sposobów. Można ją posypać chrupiącymi grzankami (jak na zdjęciu), prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałów. Idealnie sprawdzą się tu także dodatki mięsne, np. chipsy z boczku czy pokrojona w kostkę wędzona szynka.
Do zupy z ziemniaków w każdej wersji bardzo dobrze pasuje także wyrazisty żółty ser. Zetrzyj go na tarce i posyp obficie zupę przed podaniem. W wersji z serem obok talerza warto położyć również upieczone na złoto, chrupiące grzanki, którymi będzie można nabierać kremową zupę prosto z talerza.