Gdy w drzwiach stanęli niezapowiedziani goście, w 5 minut zrobiłem pyszne roladki. To genialna przekąska
Do przygotowania tych roladek wystarczą dwa składniki. Po 5 minutach spędzonych w kuchni można podać efektowną i obłędnie pyszną przegryzkę. Zapraszam po przepis na roladki z szynki. Możesz potraktować go też jako inspirację. Zobacz, co masz w lodówce i do dzieła.
Jak zrobić roladki z szynki i sera?
Roladki z szynki to nieskomplikowana w przygotowaniu przegryzka na jeden kęs, która wyśmienicie smakuje w towarzystwie białego wytrawnego wina. Wystarczy pokroić miękki ser z białą pleśnią np. ser brie lub ser camembert i owinąć go szynką dojrzewającą bądź aromatycznym boczkiem.
Przepis: Roladki z szynki i sera
Jeżeli masz w lodówce aromatyczny ser i szynkę dojrzewającą np. szynkę parmeńską, to nie musisz obawiać się niezapowiedzianych gości.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 250 g sera brie lub sera camembert
- 200 g szynki parmeńskiej
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówSer pokrój na mniejsze kawałki. Duże plastry szynki pokrój na paski o szerokości odpowiadającej szerokości kawałków sera.
- Wykonanie roladekOwiń każdy kawałek sera szynką. Mażesz spiąć roladki wykałaczką, która ułatwi również nakładanie i jedzenie przekąski.
Jak podawać roladki z szynki?
Gotowe roladki z szynki ułóż na desce do serwowania przekąsek, talerzu lub półmisku. Możesz udekorować przekąskę świeżymi ziołami np. bazylią oraz posypać grubo zmielonym pieprzem kolorowym. Wokół roladek możesz również zaserwować pomidorki koktajlowe lub oliwki ze słoika.
Opcjonalne dodatki do roladek z szynki
Smak tej ekspresowej przekąski możesz wzbogacić, owijając szynką nie tylko ser brie lub camembert, ale także inne produkty, które masz pod ręką. Idealnie pasują m.in.:
- pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory,
- roszponka lub rukola,
- posiekane orzechy włoskie (kawałki orzechów wbij w miękki ser, żeby nie wypadały podczas jedzenia).
- pokrojona w słupki gruszka,
- pokrojony w podłużne kształty melon.
Ser z białą pleśnią możesz zastąpić serem gorgonzola lub innym serem pleśniowym.