Czerwoną kapustę wymieszałem z prostymi składnikami. To najlepsza surówka, jaką ostatnio jadłem
Czerwona kapusta nie cieszy się u nas bardzo dużą popularnością, a szkoda, bo można z niej przygotować nie tylko pyszne i zdrowe surówki, ale także m.in. gołąbki, bigos i ciepłą jarzynkę do obiadu. Ja przepadam za jej smakiem oraz apetycznym kolorem. Dzięki poniższemu przepisowi udało mi się przekonać do tego warzywa również moją rodzinę.
Jak zrobić pyszną surówkę z czerwonej kapusty?
Pyszną surówkę z czerwonej kapusty robię z kilkoma dodatkami i wstawiam do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Walory odżywcze surówki podnosi dodatek lekkiego sosu na bazie ułatwiającej przyswajanie witamin i minerałów oliwy z oliwek, cytryny i miodu.
Nie blanszuję kapusty przed dodaniem innych składników, ale możesz przez 1-2 minuty obgotować ją w osolonym wrzątku lub sparzyć na sitku. Podczas obróbki termicznej czerwona kapusta traci swój intensywny kolor i staje się niebieska, co sprawia, że nie zachęca do jedzenia, ale po dodaniu kwaśnego jabłka i soku z cytryny znowu stanie się czerwona.
Przepis: Surówka z czerwonej kapusty
To bardzo uniwersalny dodatek do dań oraz smaczna i zdrowa przekąska.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 195 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 średniej główki kapusty czerwonej
- 2 średnie marchewki
- 2 małe jabłka o kwaśnym smaku
- 1/2 szklanki dużych rodzynek
- 1 średnia cebula czerwona
- mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Na sos:
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCzerwoną kapustę obierz z wierzchnich liści, usuń głąb, drobno poszatkuj (możesz użyć mandoliny do warzyw bądź obieraczki) lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie słupki. Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w małą kostkę lub słupki. Możesz również zetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Rodzynki zalej wrzątkiem, przykryj talerzykiem i namaczaj przez kilka minut, a następnie odsącz z nadmiaru płynu na sitku i osusz papierowym ręcznikiem. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Odłóż 2 łyżki natki pietruszki do dekoracji surówki.
- Łączenie składnikówPrzełóż składniki surówki do miski, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz wymieszaj.
- Przygotowanie i dodanie sosuPołącz sok z cytryny z oliwą z oliwek oraz miodem. Wymieszaj składniki sosu. Polej sosem składniki surówki i dokładnie wymieszaj.
- ChłodzeniePrzykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 10-15 minut, żeby smaki się przegryzły.
Jak podawać surówkę z czerwonej kapusty?
Surówkę z czerwonej kapusty podawaj lekko schłodzoną. Przed podaniem ponownie wymieszaj składniki oraz udekoruj dodatek do obiadu odłożoną wcześniej natką pietruszki. Porada: moja surówka z czerwonej kapusty świetnie smakuje nie tylko od razu po przygotowaniu, ale także na drugi dzień, o ile odłożysz do lodówki porcję bez cebuli. Cebulę do surówki na drugi dzień dodaj na krótko przed podaniem obiadu.
Opcjonalne dodatki do surówki z czerwonej kapusty
Smak surówki z czerwonej kapusty możesz wzbogacić, dodając do niej koperek, uprażone na suchej patelni i posiekane na mniejsze kawałki orzechy włoskie, mielone goździki oraz mielone ziele angielskie.
Do surówki z powyższego przepisu możesz przygotować również inne sosy np. sos musztardowo-miodowy, sos na bazie śmietany lub jogurtu naturalnego i majonezu, a także sos z oliwy, białego wina, świeżego lub suszonego imbiru i miodu.