Zamiast używać masło, kładę na patelni jeden plasterek. Jajecznica wychodzi idealnie kremowa
Jajecznica z serem to prosty patent na bardzo kremową jajecznicę. A ponieważ żółty ser zawiera w sobie sporo tłuszczu, nie trzeba już go dodatkowo kłaść na patelnię. Żółty ser sprawia, że jajecznica zyskuje na smaku i ma niezwykle przyjemną konsystencję.
Jak zrobić jajecznicę z serem?
Do jajecznicy z serem najlepiej wykorzystać żółty ser, który się łatwo topi i jest dobry do zapiekanek i grzanek. Może to być np. ser gouda, świetnie do takich dań sprawdza się cheddar. Zrobienie jajecznicy jest banalnie proste: wystarczy położyć na patelni ser, wbić jajka, wymieszać i smażyć, aż się zetną. Ser miesza się z masą jajeczną i tworzy przepyszne danie. Taka jajecznica jest doskonała do położenia na kanapkach czy grzankach, ale można ją jeść również w tradycyjny sposób i dodatkowo posypać świeżym szczypiorkiem albo ulubionymi kiełkami.
Przepis: Jajecznica z żółtym serem
Kremowa jajecznica smażona na serze.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 min.
- Czas gotowania
- 4 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 2 jajka
- 1 duży plaster żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie jajecznicyNa patelni ułóż plaster sera. Kiedy zacznie się lekko topić, wbij jajka, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż jajka się zetną.
Jajecznica z serem na maśle
Dodając do jajecznicy ser, można pominąć dodatek masła czy oliwy, ale jeśli lubisz bardzo treściwą jajecznicę i lubisz aromat masła – to również do jajecznicy z serem można je dodać. Wówczas zacznij smażyć jajecznicę na maśle tak, jak robisz to zwykle, ale nim jajka się zetną, dodaj do nich starty żółty ser i dobrze wszystko wymieszaj. Tu również sprawdzą się sery, które dobrze się topią i mają wyrazisty smak.
Inne pomysły na jajecznicę z żółtym serem
Żółty ser można dodać do każdej jajecznicy. Także do jajek, które smażysz z innymi dodatkami, np. szynką, cebulą albo pomidorami (świeżymi czy też suszonymi). Wtedy ser, jak w przypadku jajecznicy na maśle, najlepiej dodać na etapie smażenia, ale nim jajka się zetną. Wtedy zyskujesz efekt kremowości, jaki daje ser.
Ale tartym żółtym serem można też posypać gotową jajecznicę i nie mieszać już jajek. Nam pozostaje zachęcić do eksperymentów i znalezienia własnej, ulubionej wersji jajecznicy z serem.