Zamiast używać masło, kładę na patelni jeden plasterek. Jajecznica wychodzi idealnie kremowa

Dodano:
Jajecznica Źródło: Shutterstock / Marian Weyo
Jajecznica na maśle to śniadaniowy klasyk, ale masło można zastąpić innym popularnym produktem. Wystarczy jeden plasterek, aby danie nabrało wyjątkowej kremowości i wyrazistego smaku.

Jajecznica z serem to prosty patent na bardzo kremową jajecznicę. A ponieważ żółty ser zawiera w sobie sporo tłuszczu, nie trzeba już go dodatkowo kłaść na patelnię. Żółty ser sprawia, że jajecznica zyskuje na smaku i ma niezwykle przyjemną konsystencję.

Jak zrobić jajecznicę z serem?

Do jajecznicy z serem najlepiej wykorzystać żółty ser, który się łatwo topi i jest dobry do zapiekanek i grzanek. Może to być np. ser gouda, świetnie do takich dań sprawdza się cheddar. Zrobienie jajecznicy jest banalnie proste: wystarczy położyć na patelni ser, wbić jajka, wymieszać i smażyć, aż się zetną. Ser miesza się z masą jajeczną i tworzy przepyszne danie. Taka jajecznica jest doskonała do położenia na kanapkach czy grzankach, ale można ją jeść również w tradycyjny sposób i dodatkowo posypać świeżym szczypiorkiem albo ulubionymi kiełkami.

Przepis: Jajecznica z żółtym serem

Kremowa jajecznica smażona na serze.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 min.
Czas gotowania
4 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 duży plaster żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie jajecznicyNa patelni ułóż plaster sera. Kiedy zacznie się lekko topić, wbij jajka, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż jajka się zetną.

Jajecznica z serem na maśle

Dodając do jajecznicy ser, można pominąć dodatek masła czy oliwy, ale jeśli lubisz bardzo treściwą jajecznicę i lubisz aromat masła – to również do jajecznicy z serem można je dodać. Wówczas zacznij smażyć jajecznicę na maśle tak, jak robisz to zwykle, ale nim jajka się zetną, dodaj do nich starty żółty ser i dobrze wszystko wymieszaj. Tu również sprawdzą się sery, które dobrze się topią i mają wyrazisty smak.

Inne pomysły na jajecznicę z żółtym serem

Żółty ser można dodać do każdej jajecznicy. Także do jajek, które smażysz z innymi dodatkami, np. szynką, cebulą albo pomidorami (świeżymi czy też suszonymi). Wtedy ser, jak w przypadku jajecznicy na maśle, najlepiej dodać na etapie smażenia, ale nim jajka się zetną. Wtedy zyskujesz efekt kremowości, jaki daje ser.

Ale tartym żółtym serem można też posypać gotową jajecznicę i nie mieszać już jajek. Nam pozostaje zachęcić do eksperymentów i znalezienia własnej, ulubionej wersji jajecznicy z serem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...