Ten tani i sycący obiad ze spaghetti lubią u mnie wszyscy. Po przepis sięgam, gdy muszę szybko coś ugotować

Dodano:
Serowe spaghetti z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Fanfo
Zapiekany makaron spaghetti z kurczakiem i dużą ilością sera to danie, które nie wymaga wiele pracy, a zaskakuje bogatym smakiem. Poznaj mój przepis na ekspresowy obiad z popularnych składników.

Jeżeli masz pod ręką makaron spaghetti (opcjonalnie inny makaron), żółty ser oraz pierś z kurczaka, to w krótkim czasie możesz przygotować przepyszny, sycący obiad dla całej rodziny. Smak dania wzbogacam ziołami, a kremowy sos, który delikatnie otula makaron i mięso, robię z dodatkiem słodkiej śmietanki. Więc do dzieła!

Jak zrobić serowe spaghetti z kurczakiem?

Serowe spaghetti z kurczakiem wymaga zaledwie kilkunastu minut stania przy kuchni. Resztę zrobi za ciebie piekarnik, choć możesz również przygotować to danie na patelni.

Do przygotowania potrawy używam piersi z kurczaka lub indyka. Możesz zastąpić to mięso polędwiczkami drobiowymi lub udźcem z kurczaka (pozbawionym kości i skóry). Idealnie do poniższego przepisu nadaje się również ugotowany kurczak z rosołu oraz pieczony, który został z wczorajszego obiadu. Poddane wcześniejszej obróbce termicznej mięso nie wymaga długiego smażenia – dodaj je do zeszklonej cebuli z czosnkiem i lekko podgrzej, a następnie postępuj zgodnie z poniższym przepisem.

Do sosu używam żółtego sera, który akurat mam pod ręką, najczęściej goudy lub cheddara. Ser do spaghetti z kurczakiem powinien być tłusty i dobrze się topić. Możesz użyć kilku rodzajów sera, np. mozzarelli, goudy i sera pleśniowego. Smak sosu serowego doskonale komponuje się ze smakiem ziół. Wykorzystuję oregano, ale możesz również przyprawić potrawę bazylią lub tymiankiem.

Przepis: Serowe spaghetti z kurczakiem

Zapiekanka z makaronu, sera i kurczaka to genialny szybki obiad lub kolacja na ciepło.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
995 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu spaghetti
  • 2 piersi z kurczaka

Na sos:

  • 300 g żółtego sera
  • 1 szklanka bulionu
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPiersi z kurczaka oczyść z błon i chrząstek. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę lub paseczki. Pokrojone mięso oprósz solą oraz pieprzem ziołowym i wymieszaj. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Czosnek możesz również zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem obsmaż kurczaka. Gdy mięso zrumieni się z każdej strony, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu, często mieszając, aż cebula i czosnek zmiękną.
  3. Gotowanie makaronuMakaron spaghetti ugotuj al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go na sitku, przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania i pozostaw do odcieknięcia.
  4. Robienie sosuDo mięsa na patelni wlej bulion i gotuj na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż połowa płynu odparuje. Dodaj śmietankę kremówkę i wymieszaj, a następnie dodawaj stopniowo połowę startego sera. Mieszaj, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.
  5. PrzyprawianieDo sosu serowego z kurczakiem dodaj roztarte w dłoniach oregano, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i gotuj jeszcze 1-2 minuty.
  6. WykonanieOdcedzony makaron przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj sos serowy z kurczakiem i wymieszaj. Posyp wierzch potrawy resztą startego sera. Porada: serowe spaghetti z kurczakiem możesz również posypać np. ostrą papryką lub bazylią.
  7. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw serowe spaghetti z kurczakiem do gorącego piekarnika i piecz około 15-20 minut – starty ser powinien lekko się przypiec.

Jak podawać serowe spaghetti z kurczakiem?

Potrawę serwuj gorącą. Przed podaniem możesz udekorować danie np. świeżymi listkami bazylii, siekaną natką pietruszki lub drobnego szczypiorku.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...