Takie grzyby z patelni to prawdziwy hit. Robię je szybko, dodając trzy tanie składniki
Nie ma lepszych grzybów z patelni od smażonych rydzów. Co roku, gdy tylko się pojawiają, przygotowuję je z ogromną starannością, a moi bliscy zachwycają się ich smakiem. Satysfakcjonująca potrawa z grzybów powstaje bardzo szybko i nie wymaga drogich i wyszukanych dodatków ani tym bardziej stosowania skomplikowanych technik kulinarnych. Pyszne rydze zrobisz szybciej niż niejeden obiad, a podane z odpowiednimi dodatkami mogą ci go nawet zastąpić.
Jak zrobić pyszne smażone rydze?
Moja ulubiona odsłona rydzów powstaje niemalże błyskawicznie. Aby przyrządzić smakowite grzyby z patelni, potrzebować będziesz tylko trzech innych, tanich składników – masła, cebuli i soli. Musisz jedynie dobrze oczyścić grzyby i usmażyć je na maśle wraz z cebulą. Sól dodaj na końcu, by nie sprawiła, że danie podejdzie wodą. Nie przesadź też z jej ilością – ma tylko podkreślić smak, a nie go zdominować.
Przepis: Rydze smażone z cebulą
Pyszne grzyby z patelni, które zachwycą nawet najbardziej wybrednych.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 250 g rydzów
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki masła
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówRydze dokładnie oczyść z zanieczyszczeń. Możesz delikatnie przetrzeć je wilgotną ściereczką. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Smażenie rydzówNa patelni rozgrzej masło. Dodaj grzyby, układając je blaszkami do góry. Smaż na mocnym ogniu około 4 minut. Następnie odwróć rydze na druga stronę i dodaj cebulę. Smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż wszystko zmięknie. Dopraw solą.
Jak podawać smakowite grzyby z patelni?
Smażone rydze doskonale smakują ze świeżym chlebem. Tak podaję je najczęściej i często smaruję jeszcze kromki pieczywa masłem. Możesz jednak zaserwować smażone rydze z ugotowanymi ziemniakami, niepaloną kaszą gryczaną, a także jako dodatek do jajecznicy lub puszystego omletu. Świetnym pomysłem będzie też dodanie do rydzów śmietany, sosu pomidorowego lub pieczeniowego. Tak wzbogacone mogą już stanowić syty obiad.
Wskazówki dotyczące robienia smażonych rydzów
Rydze koniecznie smaż na dużym ogniu. Dzięki temu szybko się „zamkną” i zrumienią, a na patelni nie pojawią się duże ilości wody, w której grzyby mogłyby zacząć się gotować. Aby nie utrudnić wstępnego obsmażania rydzów, ułóż je na patelni również tak, aby się ze sobą nie stykały. Te dwie proste sztuczki sprawią, że twoje smażone rydze będą wręcz idealne.
Nie myj rydzów w wodzie. To znany i skuteczny sposób oczyszczania wielu gatunków grzybów, ale rydzom tylko szkodzi. Chłoną one wodę niczym gąbka i niestety podczas mycia oprócz zanieczyszczeń usuniesz też smak. Usmażenie chrupiących aromatycznych rydzów stanie się więc niemożliwe.