Bagietkę smaruję serkiem i pyszną pastą. W 10 minut robię prostą przekąskę, która zachwyca smakiem
Przekąskę z bagietki możesz przygotować na wiele sposobów. To prosta, a jednocześnie bardzo łatwa do zjedzenia przystawka. Często szykuję ją, gdy spodziewam się gości. Od niedawna korzystam z nowego, banalnego wręcz przepisu. Na bagietce rozsmarowuję dwa produkty, które dostępne są niemal w każdym sklepie. Jeden może was zaskoczyć.
Jak zrobić pyszną przekąskę z bagietki?
Wykonanie sycącej przystawki, która zachwyci gości, zajmuje mi mniej więcej 10 minut. Kroję bagietkę na małe kromki, a następnie smaruję je serkiem śmietankowym oraz tapenadą. To pyszna pasta przyrządzana z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. W moim przepisie stawiam na smarowidło z oliwek Kalamata, których smak najbardziej mi odpowiada. Całość dekoruję rukolą — pikantny smak przyjemnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Jeszcze nikt nie odmówił spróbowania tego rarytasu.
Przepis: Przekąska z bagietki, serka kanapkowego i tapenady
Pyszna bagietka z dwoma smarowidłami idealna na przystawkę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 224 w każdej porcji
Składniki
- 1 bagietka o długości 70 cm
- 200 g serka śmietankowego
- 100 g tapenady z oliwek Kalamata
- 40 g rukoli
- pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBagietkę pokrój w niezbyt grube kromki. Rukolę opłucz i osusz.
- Robienie przekąski z bagietkiKażdy kawałek bagietki posmaruj niezbyt dużą ilością serka śmietankowego. Wierzch oprósz pieprzem, a na nim ułóż 1 łyżeczkę tapenady. Udekoruj rukolą.
Jak urozmaicić bagietkę z dwiema pastami?
Przekąska z serkiem kanapkowym i tapenadą będzie miała ciekawszy smak, jeśli do pasty z oliwek dodasz inne wyraziste w smaku produkty np. anchois, suszone pomidory lub czosnek. Możesz wziąć gotowy produkt i wymieszać go z wymienionymi dodatkami, a albo samodzielnie zblendować oliwki z kaparami i resztą składników. W drugim przypadku polecam regulować konsystencję pasty za pomocą oliwy z oliwek, a smak dostosować za pomocą soku z cytryny lub zalewy z kaparów.
Dobrym pomysłem będzie także doprawienie przekąski z bagietki ziołami. Suszone oregano, tymianek lub rozmaryn to najlepsze wybory. Do udekorowania smakołyku możesz też użyć posiekanych orzechów włoskich.
Możesz też pokusić się o zamianę rukoli na posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę (jeśli ją lubisz). Inną smaczną sałatą pasującą do tych bagietek jest roszponka. Jej delikatnie orzechowy smak przyjemnie kontrastuje ze słonym smakiem oliwek i lekko kwaśną nutą pochodzącą od kaparów.