Choć minął sezon grillowy, moja rodzina raczy się pyszną karkówką. Ten obiad robi się sam

Dodano:
Karkówka w marynacie Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Karkówka to pyszne mięso, które większości osób kojarzy się z grillem. Rzeczywiście tak upieczona, smakuje doskonale. Jednak poza sezonem można ją przyrządzić w piekarniku. I to bez większej straty dla smaku.

Najpopularniejsze są dwa sposoby przyrządzania karkówki. Jeden to grillowanie cienkich plastrów na ruszcie, drugi to upieczenie mięsa w większym kawałku w piekarniku. Ja natomiast łączę obie metody i dzięki temu przez cały rok mogę serwować mojej rodzinie pyszny obiad. W zasadzie robi się sam, ja tylko wcześnie marynuję mięso, by smakowało, tak, jak lubimy.

Najlepsze marynaty do karkówki

Karkówkę przed pieczeniem warto zamarynować. Dzięki temu mięso nabierze doskonałego smaku i aromatu, a także wybornej kruchości i soczystości. Dobrymi zestawami do marynowania karkówki są np.: czosnek i zioła, miód i musztarda, sos sojowy i imbir, jogurt naturalny i zioła. Do marynaty zawsze warto też dodać trochę oleju, soli i pieprzu. Można też dorzucić pikantny składnik, jak np. sproszkowaną czy posiekaną papryczkę chili. Mięso w marynacie powinno poleżeć przynajmniej 2 godziny. Jednak, gdy poleży dobę, będzie jeszcze smaczniejsze.

Jak przyrządzić plastry karkówki w piekarniku?

By szybko przygotować karkówkę z piekarnika, wystarczy pokroić ją w grubsze plastry. Można je rozbić lub nie. Pierwsza wersja będzie bardziej krucha, druga bardziej soczysta. Potem mięso należy kilka godzin marynować i upiec. Wszystkie czynności poza pieczeniem zajmą wam nie więcej niż 15 minut.

Przepis: Plastry karkówki z piekarnika

Marynowana karkówka w plastrach pieczona w piekarniku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry karkówki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • ostra papryka
  • sól, pieprz
  • 1/2 cebuli

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPlastry karkówki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą i pieprzem. Czosnek obierz, rozgnieć, wymieszaj z sokiem z cytryny, olejem i ostrą papryką. Marynatą posmaruj mięso, włóż je na kilka godzin do lodówki.
  2. Pieczenie karkówkiPlastry mięsa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obłóż je pokrojoną cebulą. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na ostatnie 5-7 minut pieczenia, możesz podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza, by mięso ładnie się przyrumieniło.

Z czym podać pieczoną karkówkę?

Pieczona karkówka lubi tradycyjne dodatki, a więc ziemniaki. Moja rodzina uwielbia ją z pieczonymi ziemniakami. Kroję je w plasterki, mieszam z ziołami i olejem i wkładam do piekarnika na oddzielnej blasze od razu z mięsem. Jednak ziemniaki do pieczonej karkówki można też podać w formie frytek lub klasyczne, gotowane. Dopełnieniem tego dania będą wyraziste surówki, np. surówka z kiszonej kapusty czy surówka z pora.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...