Choć minął sezon grillowy, moja rodzina raczy się pyszną karkówką. Ten obiad robi się sam
Najpopularniejsze są dwa sposoby przyrządzania karkówki. Jeden to grillowanie cienkich plastrów na ruszcie, drugi to upieczenie mięsa w większym kawałku w piekarniku. Ja natomiast łączę obie metody i dzięki temu przez cały rok mogę serwować mojej rodzinie pyszny obiad. W zasadzie robi się sam, ja tylko wcześnie marynuję mięso, by smakowało, tak, jak lubimy.
Najlepsze marynaty do karkówki
Karkówkę przed pieczeniem warto zamarynować. Dzięki temu mięso nabierze doskonałego smaku i aromatu, a także wybornej kruchości i soczystości. Dobrymi zestawami do marynowania karkówki są np.: czosnek i zioła, miód i musztarda, sos sojowy i imbir, jogurt naturalny i zioła. Do marynaty zawsze warto też dodać trochę oleju, soli i pieprzu. Można też dorzucić pikantny składnik, jak np. sproszkowaną czy posiekaną papryczkę chili. Mięso w marynacie powinno poleżeć przynajmniej 2 godziny. Jednak, gdy poleży dobę, będzie jeszcze smaczniejsze.
Jak przyrządzić plastry karkówki w piekarniku?
By szybko przygotować karkówkę z piekarnika, wystarczy pokroić ją w grubsze plastry. Można je rozbić lub nie. Pierwsza wersja będzie bardziej krucha, druga bardziej soczysta. Potem mięso należy kilka godzin marynować i upiec. Wszystkie czynności poza pieczeniem zajmą wam nie więcej niż 15 minut.
Przepis: Plastry karkówki z piekarnika
Marynowana karkówka w plastrach pieczona w piekarniku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry karkówki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- ostra papryka
- sól, pieprz
- 1/2 cebuli
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaPlastry karkówki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą i pieprzem. Czosnek obierz, rozgnieć, wymieszaj z sokiem z cytryny, olejem i ostrą papryką. Marynatą posmaruj mięso, włóż je na kilka godzin do lodówki.
- Pieczenie karkówkiPlastry mięsa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obłóż je pokrojoną cebulą. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na ostatnie 5-7 minut pieczenia, możesz podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Z czym podać pieczoną karkówkę?
Pieczona karkówka lubi tradycyjne dodatki, a więc ziemniaki. Moja rodzina uwielbia ją z pieczonymi ziemniakami. Kroję je w plasterki, mieszam z ziołami i olejem i wkładam do piekarnika na oddzielnej blasze od razu z mięsem. Jednak ziemniaki do pieczonej karkówki można też podać w formie frytek lub klasyczne, gotowane. Dopełnieniem tego dania będą wyraziste surówki, np. surówka z kiszonej kapusty czy surówka z pora.