Kolorową, jesienną sałatkę zrobisz w 15 minut. Sekretem jest sposób przyrządzenia dyni
Nie bez powodu mówi się o dyni, że jest królową jesieni. To jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw: dynie można jeść na surowo, piec, dusić, grillować czy smażyć. Można zrobić z niej desery, zupy, sosy, koktajle, kluski, placki i całą masę innych rzeczy. My dziś proponujemy danie proste, a smaczne i efektowne, czyli sałatkę z dynią i fetą.
Jak zrobić sałatkę z dynią?
Do sałatki najlepiej wykorzystać popularną i łatwo dostępną dynię hokkaido. Można ją jeść nawet na surowo, a w przepisie jedynie ją krótko smażymy. Ważna jest jednak prosta marynata, która sprawi, że sałatka będzie smakowała wyjątkowo: to oliwa z dodatkiem chilli oraz cynamonu. Jeśli chcesz, aby dynia była bardzo aromatyczna, można ją zamarynować godzinę wcześniej, ale można też smażyć od razu.
Można powiedzieć, że ta sałatka jesienna jest podwójnie dyniowa, bo oprócz aromatycznego miąższu dyni, lądują w niej także prażone pestki dyniowe (bardzo zdrowy dodatek). Do tego słona feta i miks młodych liści. Takie miksy są dostępne w marketach, a jeśli nie masz takiego, wykorzystaj np. szpinak baby, liście rukoli albo roszponkę.
Przepis: Sałatka z dynią
Kolorowa, jesienna sałatka z dodatkiem dyni i fety.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 485 w każdej porcji
Składniki
- 200 g dyni hokaido pokrojonej w kostkę
- 100 g sera feta
- 100 g miksu młodych liści
- 2 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie dyni1 łyżeczkę oliwy wymieszaj z cynamonem i chilli. Dodaj do pokrojonej dyni i dobrze wymieszaj, aby oliwa z przyprawami otuliła kawałki dyni. Smaż dynię na patelni (najlepiej grillowej) przez ok. 5-7 minut. Na drugiej patelni (suchej) upraż pestki dyni.
- Robienie sałatkiWyłóż do miski liście, pokrojoną lub pokruszoną fetę oraz dynię. Skrop całość resztą oliwy, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, posyp prażonymi pestkami dyni.
Inne pomysły na sałatkę z dynią
Jeśli nie przekonuje cię pikantno-korzenna wersja podsmażonej dyni, możesz eksperymentować ze składem marynaty. Do oliwy można dodać np. curry i kurkumę albo dowolne zioła, np. oregano. Do samej sałatki można z kolei dorzucić również inne składniki. Pasuje tu czerwona cebula, nasiona granatu, ale też orzechy włoskie czy prażone pistacje.
Ciekawą opcją jest skropienie sałatki olejem z pestek dyni (wtedy można powiedzieć, że sałatka będzie potrójnie dyniowa). To bardzo zdrowy olej o wyrazistym, mocno orzechowym smaku. Będzie doskonale pasował do reszty składników sałatki.