Kiedy mam ochotę na solidną dawkę energii, dorzucam do kawy jedną kostkę. Ten patent podpatrzyłam u kolegi
Kawa z czekoladą (koniecznie gorzką), bo o niej mowa, to nie jest nowy pomysł, ale w tej wersji jest banalnie prosta do przygotowania, a sama kawa zyskuje nie tylko na smaku, ale zamienia się w napój, który daje solidną dawkę energii i cennych dla zdrowia składników.
Jak zrobić kawę z czekoladą?
Mój kolega robił to tak: najpierw nalewał do dużego kubka czarną kawę z ekspresu, a potem wrzucał do środka kostkę gorzkiej czekolady. Czekolada się po chwili rozpuszczała i wystarczyło już tylko zamieszać napój. Proste, a genialne! Nic dziwnego, że po kilku tygodniach wspólnej pracy połowa firmy piła już tylko kawę z gorzką czekoladą.
Jak działa kawa z czekoladą?
Kawa z gorzką czekoladą to prawdziwy game changer jeśli potrzebujesz energii. Gorzka czekolada również zawiera kofeinę, więc dodatkowo wzmacnia działanie kawy. Ale to nie są jedyne zalety tego napoju. Już od dawna specjaliści od żywienia mówią zgodnie, że czarna kawa jest zdrowa (w ilości 3-5 filiżanek dziennie). Pomaga zapobiegać nowotworom, zdrowo się starzeć, sprzyja zdrowiu serca, układu nerwowego i układu trawiennego. Czarna kawa podkręca metabolizm, dlatego może być elementem diet redukcyjnych.
Co daje dorzucenie do czarnej kawy kostki gorzkiej czekolady? Mówimy tu o czekoladzie o zawartości kakao minimum 70 procent.
Dobra, gorzka czekolada w rozsądnych ilościach to produkt, który jest zdrowy i dostarczy organizmowi cennych składników. Dzięki temu poprawia nastrój (co szczególnie przyda się w trudnym dla wielu osób okresie jesiennym) i pomaga chronić komórki nerwowe. Redukuje ryzyko wystąpienia udaru, sprzyja zdrowiu serca i całego układu krążenia, korzystnie wpływa na jelita.
Po gorzką czekoladę można sięgać codziennie, ale warto trzymać się zasady, że zdrowa porcja to nie więcej niż cztery kostki.