Z 4 składników robię tani farsz do naleśników. Po zapieczeniu mają obłędny smak

Dodano:
Naleśniki ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / MagdaZarebska
Naleśniki to potrawa, która sprawdzi się również, jako danie obiadowe. Wystarczy, że nadziejecie je prostym, wytrawnym farszem. Po zapieczeniu zamienią się w pyszną całość, która jest sycąca, choć niezbyt tłusta.

Naleśniki kojarzą nam się głównie ze słodką przekąską lub śniadaniem. Jednak wystarczy nadziać je wytrawnym farszem, by doskonale sprawdziły się w czasie obiadu. Ja bardzo lubię naleśniki z prostym, bezmięsnym farszem. Po nadzianiu układam je w naczyniu żaroodpornym i zapiekam. Nie wychodzą zbyt tłuste i nie wymagają tak pilnowania, jak gdyby były obsmażane.

Pomysły na wytrawne farsze do naleśników

Wytrawny farsz do naleśników można przygotować z różnych składników. Dobrze sprawdzi się np. kapusta z grzybami czy podsmażone pieczarki. Niektórzy z pewnością skuszą się na naleśniki z farszem z mielonego mięsa. Ja jednak najczęściej robię naleśniki nadziewane szpinakiem i twarogiem. Robi się je całkiem szybko i nie są zbyt kosztowne, a smakują wyśmienicie.

Jak zrobić naleśniki z farszem szpinakowym?

Szpinakowy farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku świeżego lub mrożonego. Ja zwykle sięgam po tę drugą opcję, bo nic nie trzeba myć, ani siekać. Szpinak wystarczy tylko rozmrozić na patelni i poddusić z dodatkami. Po przestudzeniu należy go połączyć z twarogiem i farsz do naleśników jest już gotowy.

Przepis: Naleśniki ze szpinakowym farszem

Naleśniki zapiekane ze szpinakowym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • ok. 400 ml mleka

Na farsz:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g twarogu
  • sól, pieprz

Do zapiekania:

  • 100 g żółtego startego sera
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie w razie potrzeby nieco rozrzedź ciasto, a potem usmaż z niego cienkie naleśniki. Układaj je w stosik, by nie wyschły.
  2. Przygotowanie farszuMrożony szpinak umieść na rozgrzanej patelni, skrop wodą, przykryj i podgrzewaj, aż się rozmrozi. Potem patelnię odkryj, a szpinak odparuj. Dodaj do niego masło i posiekany czosnek, całość przesmaż i podduś. Szpinak dopraw do smaku, przestudź, wymieszaj z pokruszonym twarogiem.
  3. Nadziewanie i zapiekanie naleśnikówKażdy naleśnik posmaruj farszem szpinakowym i zwiń w rulon. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem, ułóż w nim naleśniki. Posyp je startym serem i tartą bułką. Zapiekaj ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Naleśniki ze szpinakiem z patelni

Naleśniki ze szpinakiem zamiast zapiekać, można obsmażyć na patelni. Dzięki temu lepiej połączą się w całość i będą miały jednakową temperaturę. Zyskają przy tym chrupiącą skórkę, co również wygląda bardzo apetycznie. Jeśli więc zdecydujecie się podgrzać naleśniki na patelni, rozgrzejcie ją z odrobiną oleju. A potem połóżcie na niej złożone naleśniki i smażcie na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...