Polędwiczki z kurczaka podaję w pysznym sosie z pieczarkami. Smaku i aromatu dodaje im świeże zioło
Połączenie delikatnego mięsa kurczaka z bogatym sosem pieczarkowym o przyjemnym zapachu skusi nawet najbardziej wybrednych. Na zrobienie dodatku z tanich grzybów hodowlanych z tymiankiem zdecydowałam się za namową siostry, która nie wyobraża sobie, by w takiej kompozycji zabrakło ziół. To właśnie aromatyczne igiełki tymianku są jej zdaniem sekretem idealnego smaku sosu pieczarkowego. Ich dodanie wcale nie skomplikuje wykonania kurczaka w sosie, więc musisz spróbować.
Jak zrobić polędwiczki z kurczaka w sosie z pieczarkami?
To danie obiadowe nie wymaga wiele czasu. Oprószone solą, pieprzem i mąką pszenną mięso musisz jedynie obsmażyć, a potem na tej samej patelni przyrządzić sos z grzybami i połączyć go z soczystymi drobiowymi kąskami. W mniej więcej 30 minut spokojnie zdążysz, a rodzina zje wszystko z zachwytem.
Przepis: Polędwiczki z kurczaka w sosie pieczarkowym
Pyszny kurczak w sosie, podkreślony aromatycznym ziołem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 554 w każdej porcji
Składniki
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPolędwiczki pokrój w plastry. Oprósz je solą i pieprzem, a następnie obtocz w 1 łyżce mąki pszennej. Pieczarki umyj i osusz. Pokrój je w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj, a czosnek po obraniu potnij w cienkie plastry.
- Smażenie mięsaNa patelni rozgrzej olej rzepakowy i połącz go ze stopionym masłem. Obsmaż polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Przenieś na talerz.
- Robienie sosu pieczarkowegoTeraz na patelnie wrzuć cebulę. Zeszklij ją i dodaj grzyby. Gdy lekko się zredukuje, wrzuć czosnek. Smaż wszystko do momentu, aż pieczarki wyraźnie zmiękną. Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i podsmaż. Wlej śmietanę i wsyp igiełki tymianku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje.
- Wykańczanie polędwiczek w sosieDo patelni z sosem włóż kurczaka. Wymieszaj i ogrzej. Dopraw danie solą i pieprzem do smaku.
Jak podać pysznego kurczaka w sosie?
Aromatyczne polędwiczki z kurczaka idealnie komponują się z ugotowanym na sypko ryżem albo kaszą o delikatnym smaku np. jęczmienną mazurską lub jaglaną. Możesz do nich dodać także kremowe purée ziemniaczane. Warzywnymi dodatkami, które sparują się najlepiej, będą duszona z dodatkiem masła marchewka lub zasmażane buraczki.
Inne warianty polędwiczek w sosie pieczarkowym
Sos z pieczarkami możesz wzbogacić o warzywa. Pasować będą np. marchewka, papryka czy brokuł. Jeśli nie masz pod ręką świeżego tymianku, użyj suszonego. Rozetrzyj go tylko dobrze w dłoniach, by uwolnić aromat. Zioło to możesz też zastąpić rozmarynem, majerankiem lub oregano.
W tym przepisie zamiast pieczarek możesz też wykorzystać grzyby leśne. Pamiętaj tylko, że czas ich obróbki termicznej zwykle jest dłuższy i uwzględnij ten fakt w swoich planach. Upewnij się też, że sięgasz po produkt ze sprawdzonego źródła. To pozwoli ci uniknąć zatruć pokarmowych.