Ta lekka sałatka jest idealna na kolację. Zrobisz ją w 10 minut z gotowego miksu sałat

Dodano:
Sałatka z mozarellą Źródło: Unsplash / Christine Isakzhanova
Szybka i zdrowa kolacja? Wystarczy, że masz w domu miks sałat i kilka dodatków. Ta lekka sałatka nasyci, ale nie obciąży żołądka. Do tego świetnie smakuje.

Lekkie sałatki to dobry wybór na wieczorny posiłek, także jesienią, kiedy organizm szczególnie potrzebuje dawki witamin i mikroelementów. To solidna porcja warzyw, do której dokładamy pyszną, włoską mozzarellę. Taką sałatkę przyrządza się błyskawicznie, a jej skład można modyfikować w zależności od tego, jakie warzywa akurat masz pod ręką.

Jak zrobić lekką sałatkę z miksu sałat?

W przygotowaniu tej sałatki nie ma nic skomplikowanego: wystarczy pokroić warzywa (marchewkę najprościej będzie zetrzeć), wymieszać z gotowym miksem sałat, a następnie skropić oliwą i aromatycznym octem balsamicznym. Do takiej sałatki idealnie pasuje ser mozzarella. Białą kulkę można zwyczajnie rozerwać w dłoniach na mniejsze kawałki i ułożyć na sałatce.

Do zrobienia lekkiej sałatki można wykorzystać dowolny miks sałat, ale też pojedyncze, ulubione liście. Może to być np. rukola, szpinak albo roszponka. Można też samemu pokroić czy rozdrobnić dowolną sałatę.

Przepis: Lekka sałatka

Prosta sałatka z serem mozzarella.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kulka sera mozzarella
  • 150 g miksu sałat
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała marchewka
  • 4 rzodkiewki
  • 1/2 ogórka szkarniowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMarchewkę zetrzyj na tarce lub pokrój na cieniutkie słupki. Rzodkiewkę, ogórka i pomidorki pokrój na kawałki.
  2. Robienie sałatkiW misce wymieszaj sałatę i pokrojone warzywa. Dodaj porwany na kawałki ser mozzarella. Skrop wszystko oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem.

Sałatka doskonale smakuje podana z chrupiącymi grzankami, najlepiej przygotowanymi z pełnoziarnistego pieczywa.

Inne pomysły na sałatkę z miksu sałat

Jeśli masz w lodówce gotowy miks sałat, liście, których już nie trzeba myć, to zrobienie zdrowej i pysznej sałatki jest zwykle kwestią kilku minut. Potem wystarczy całość skropić oliwą i octem balsamicznym lub sokiem z cytryny i lekkie oraz zdrowe danie gotowe.

Do sałatki można dodać inne warzywa, ale też owoce: np. czerwoną cebulę, kolorową paprykę, seler naciowy, kawałki melona, gruszki, borówki czy jabłka. Można też wykorzystać różne rodzaje serów. Świetnie sprawdzi się słona feta sery kozie oraz sery pleśniowe. Gotowe sałatki zawsze warto posypać prażonymi płatkami migdałów albo dowolnymi orzechami czy ziarnami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...