Plastry schabu zapiekam pod pyszną pierzynką. Wszyscy wolą to mięso od klasycznych kotletów
Tradycyjne kotlety schabowe są smażone, przez co są ciężkostrawne. Dlatego coraz częściej zamiast nich, robię schab zapiekany pod kolorową pierzynką. Danie jest nie tylko smaczne, ale również lżejsze i szybsze do przygotowania. Cała partia kotletów piecze się bowiem jednocześnie, a ja nie muszę ich co chwila doglądać.
Jak wybrać smaczny schab?
Świeży schab charakteryzuje się jasnoróżową barwą i przyjemnym zapachem. Otaczający go tłuszcz powinien mieć biały kolor. Dobrym pomysłem jest wybór takiego kawałka mięsa, który poprzerastany jest tłuszczem. Nawilży on schab i zapobiegnie jego wyschnięciu w trakcie pieczenia.
Jak upiec plastry schabu pod pierzynką?
Moje kotlety schabowe z piekarnika zawsze wychodzą soczyste, ponieważ piekę je pod pierzynką. Mięso przyprawiam tylko kilkoma składnikami, a potem obkładam dodatkami. Nadają one mięsu smaku, a także chronią je przed wyschnięciem. A przy tym uatrakcyjniają wygląd dania i zwiększają jego pożywność.
Przepis: Schab pieczony pod pierzynką
Plastry schabu pieczone pod pierzynką z cebuli, pieczarek i pomidorów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 800 g schabu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła lub oleju
- 3-4 pieczarki
- 2 pomidory
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaSchab opłucz, osusz, pokrój w grubsze plastry. Lekko rozbij je tłuczkiem do mięsa, oprósz solą i pieprzem. Majonez wymieszaj z musztardą, mieszanką posmaruj kotlety, odstaw na pół godziny.
- Przygotowanie pierzynkiPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, przekrój na pół, a potem pokrój w półplasterki, zeszklij je na maśle. Pod koniec smażenia dodaj pieczarki, całość lekko oprósz solą i pieprzem. Pomidory umyj, pokrój w grube plastry.
- Pieczenie schabuW formie do zapiekania ułóż w pojedynczej warstwie kotlety. Obłóż je cebulą z pieczarkami, a potem plastrami pomidorów. Całość piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Wskazówki: Marynatę majonezowo–musztardową warto doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wtedy mięso będzie bardziej wyraziste w smaku. Wierzch potrawy można posypać startym, żółtym serem, co dodatkowo podniesie smak i wilgotność potrawy.
Z czym podać schab pieczony pod pierzynką?
Pieczony schab pod pierzynką doskonale będzie smakował podany z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą gryczaną. Ciekawym pomysłem jest podanie go z puree np. z selera. Nie zapomnij też o surówce. Do tej potrawy dobrze będzie pasować np. surówka z pora czy z surówka z marchewki i pora.