Te kotlety nie zawierają grama mięsa, a są sycące i przepyszne. Robię je z kilku prostych składników
Kotlety to jedno z bardziej lubianych dań obiadowych. Kuszą swoim kształtem i chrupiącą skórką. Jak się jednak okazuje, można je zrobić nie tylko z mięsa, ale też z wielu innych składników. Świetnie sprawdzi się tu rozdrobnione mięso ryby, ugotowane ziemniaki czy nasiona roślin strączkowych. Dziś jednak zaproszę was na kotlety jajeczne. Po połączeniu z warzywami zamieniają się w pyszne, sycące i bardzo wartościowe danie.
Wartość odżywcza jaj
Jajka to jeden z najwartościowszych produktów spożywczych. Dostarczają bowiem niemal kompletu składników odżywczych. Wśród nich są: pełnowartościowe białko, tłuszcze, wiele witamin i soli mineralnych. Jajka zawierają zdrowe tłuszcze, a także cholesterol. Ten ostatni składnik budzi wiele kontrowersji. Z jego właśnie powodu jeszcze niedawno uważano, że spożycie jajek trzeba dość mocno ograniczać. Dziś jednak uważa się, że cholesterol z jajek dla zdrowego człowieka nie powinien stanowić problemu. Jest go bowiem niedużo. Jednak osoby z predyspozycjami do odkładania cholesterolu, z pewnością powinny limitować jajka w swojej diecie.
Jak zrobić kotlety z jaj i warzyw?
Przygotowanie kotletów jajecznych należy zacząć od ugotowania na twardo jajek. W czasie, gdy jajka stygną, należy poddusić warzywa. Kotlety smaży się bowiem dość krótko, więc marchewka czy cebula nie zdążą w tym czasie wystarczająco zmięknąć.
Przepis: Kotlety jajeczne z warzywami
Kotlety z jaj gotowanych na twardo z dodatkiem marchewki, cebuli i szczypiorku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 8 jajek
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 szklanki bułki tartej (plus trochę do obtoczenia)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jajek7 jajek ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz ze skorupek, opłucz, dość drobno posiekaj.
- Podsmażanie składnikówMarchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj marchewkę, składniki przesmaż, a potem podduś i wystudź.
- Przygotowanie masy na kotletySzczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Do rozdrobnionych jajek dodaj szczypiorek, podsmażone warzywa oraz surowe jajko i 3-4 łyżki tartej bułki. Całość wymieszaj, dopraw do smaku.
- Smażenie kotletówZ masy jajeczno-warzywnej formuj nieduże kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kotlety smaż na patelni z olejem po 3-4 minuty z każdej strony.
Z czym podać kotlety jajeczne?
Kotlety jajeczne doskonale będą smakowały podane np. z ugotowaną kaszą, ryżem lub ziemniakami. Dopełnieniem tego dania może być sos jogurtowo-majonezowy, a także surówka np. surówka z marchewki i pora lub surówka Colesław.