Te placki ziemniaczane robią u mnie furorę. Przepis dostałam od kuzynki z Podhala
Placki z Podhala zachwyciły mnie od pierwszego spróbowania. Ten regionalny rarytas, który poznałam dzięki mieszającej na południu Polski kuzynce, prędko wszedł do mojego kulinarnego repertuaru. Cenię go przede wszystkim za prostotę. Do wykonania tych pysznych placków ziemniaczanych potrzebuję tylko ugotowanego warzywa i kilku podstawowych składników. Czasem więc wystarczą resztki z poprzedniego obiadu. Zapewniam, w smaku nie wyczujesz, że danie powstaje z pozostałości.
Moskole – bo tak na Podhalu nazywa się też te placki – mają wspaniałą chrupiącą skorupkę, która otula delikatne i rozpływające się w ustach wnętrze. To tak proste, a zarazem satysfakcjonujące połączenie, że na długo zapada w pamięć. Uwielbiam wracać do tych placków, a moja rodzina zawsze zjada je ze smakiem.
Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane z Podhala?
Placki ziemniaczane przygotowane z ugotowanego warzywa zrobisz jeszcze szybciej niż tradycyjne danie z ziemniaków tartych. Musisz bowiem jedynie ugotować bulwy, utłuc je i sprawnie połączyć z dodatkami. Porcjowanie i smażenie będzie już banalne.
Przepis: Moskole
Pyszne placki ziemniaczane wprost z Podhala, którymi zachwycisz bliskich.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 686 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500 g mąki pszennej typu 500
- 500 ml maślanki
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku (około 15 minut). Ostudź i przeciśnij przez praskę.
- Robienie masy na moskoleZiemniaki przełóż do miski. Dodaj do nich przesianą przez sito mąkę pszenną, maślankę oraz szczyptę soli i pieprzu. Wbij j jajka i wyrabiaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Formowanie i smażenie placków z PodhalaZ ciasta odrywaj kulki i rozpłaszczaj je na placki o grubości około 1 cm. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym do zrumienienia z obu stron.
Jak podawać moskole?
Placki z Podhala najlepiej smakują na ciepło w towarzystwie gęstej i kwaśnej śmietany, zrumienionego oscypka lub karmelizowanej cebulki. Możesz je również podawać jako dodatek do sycących zup lub wykorzystać w przygotowaniu zapiekanek warzywnych zamiast makaronu czy ryżu.
Inne warianty placków z Podhala
Kuzynka opowiadała mi, że niektórzy z jej znajomych do masy na moskole dodają jeszcze starty na tarce ser żółty. Ten pomysł wydaje się smaczny i przy najbliższej okazji na pewno go przetestuję. Polecam też przygotowanie tych pysznych placków z dodatkiem szczypiorku lub podsmażonej cebuli – te dodatki znakomicie podkreślają smak ziemniaków.
Placki ziemniaczane rodem z Podhala możesz również wypełnić pysznym farszem mięsnym doprawionym świeżymi ziołami np. oregano czy tymiankiem. Skuszą nawet najbardziej wybrednych.