Już nie kupuję gotowych bagietek czosnkowych. Znam banalny patent na to pyszne pieczywo
Bagietki czosnkowe to ulubiony przysmak mojego męża. Niedawno jednak tak narzekał na ich ceny, że aż zaczęłam szukać alternatywy. Z pomocą przyszedł nam nasz wspólny znajomy, który podrzucił przepis na pyszne masło czosnkowe. Posmarowanie nim pieczywa sprawiło, że wypiek od razu nabrał charakteru. Był o niebo lepszy niż sklepowe gotowce. Zrobienie tej prostej przekąski zajmuje ci raptem 5 minut, więc musisz spróbować.
Jak zrobić wyśmienite bagietki czosnkowe?
Pieczywo lepsze niż z niejednej piekarni niskim nakładem pracy wykonasz w domu. Wystarczy, że weźmiesz zwykłą bagietkę, ponacinasz ją odpowiednio i wypełnisz utworzone w ten sposób przestrzenie aromatycznym masłem czosnkowym. Oprócz pieczywa potrzebne ci będą zaledwie dwa składniki – dobrej jakości masło oraz świeży czosnek. To, co spróbujesz?
Przepis: Domowe bagietki czosnkowe
Pyszne pieczywo z masłem czosnkowym, które smakuje lepiej niż w niejednej piekarni.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 337 w każdej porcji
Składniki
- 1 bagietka francuska o długości 50 cm
- 100 g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie masła czosnkowegoMasło umieść w misce. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzu.
- Robienie domowej bagietki czosnkowejBagietkę ponacinaj nożem tak, aby uzyskać paseczki o szerokości 5-7 mm. Powstałe przestrzenie posmaruj masłem czosnkowym wedle uznania. Podawaj od razu lub zapiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 3-4 minuty (grzałka w trybie góra-dół).
Jak podawać bagietki z masłem czosnkowym?
U mnie w domu takie pieczywo bardzo często stanowi dodatek do mięsnych potraw. Masło czosnkowe znakomicie bowiem podkreśla smak długo duszonego w sosie własnym schabu czy gulaszu z łopatki wieprzowej. Mąż często decyduje się też na zapiekanie bagietek czosnkowych z dodatkiem sera żółtego. Gotowe kanapki na ciepło polewa ketchupem. To całkiem smaczna i szybka przekąska.
Lekko zrumienione bagietki czosnkowe będą też znakomicie pasowały do warzywnych sałatek z sosem winegret. Możesz je po prostu schrupać albo pokroić w niewielką kostkę, uzyskując pięknie pachnące grzanki.
Inne warianty bagietek czosnkowych
Gdy mam nieco więcej czasu i wybiorę się na bazarek, robię masło czosnkowe z dodatkiem świeżych ziół. Najczęściej dodaję posiekaną natkę pietruszki, bazylię lub oregano. Jeśli planuję przygotowanie zapiekanej bagietki czosnkowej z pomidorami i serem żółtym, stawiam na to ostatnie zioło – znakomicie podkreśla smak warzywa, a po domu rozchodzi się cudowny zapach.