Naleśniki z dwoma pożywnymi dodatkami są idealne na kolację. Dzieci wolą je od kanapek
Naleśniki można podać na wiele sposobów. Na słodko, np.: z dżemem, kremem czekoladowym czy z twarożkiem i owocami. Doskonale będą też smakować w wersji wytrawnej. Wystarczy przygotować do nich farsz np. z podsmażonych pieczarek czy duszonego szpinaku. Jednak o wiele szybszym rozwiązaniem będą pożywne naleśniki z dwoma popularnymi dodatkami.
Jak zrobić ciasto na wytrawne naleśniki?
Ciasto na wytrawne naleśniki można zrobić identycznie jak to na słodkie. Jeśli dodajecie do niego cukier, to lepiej z niego zrezygnujcie lub dodajcie tylko płaską łyżeczkę. Ta ilość nie będzie wyczuwalna w smaku, a naleśniki wyjdą rumiane.
Smak naleśnikowego ciasta można podkręcić przyprawami np. papryką słodką i granulowanym czosnkiem lub aromatycznymi ziołami suszonymi lub świeżymi, np.: bazylią, tymiankiem i oregano.
Jak zrobić naleśniki z szynką i serem?
Naleśniki z szynką i serem są doskonałą alternatywą dla kanapek. Dodatki pozostają niby te same, jednak główny składnik robi dużą różnicę. Kto nie wolałby bowiem zjeść miękkiego naleśnika, zamiast już niezbyt świeżego pieczywa? Przygotowanie dania sprowadza się do usmażenia naleśników, nadziania ich serem i szynką, a potem podgrzania potrawy na patelni lub w piekarniku.
Przepis: Pożywne naleśniki z szynką i serem
Pożywne naleśniki do dodatkiem żółtego sera i szynki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 335 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5-2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- sól
- szczypta np. oregano, bazylii, papryki słodkiej
Na farsz:
- 300 g żółtego sera
- 200 g szynki w plasterkach
- ketchup lub passata pomidorowa
- koperek do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZ podanych składników i 1,5 szklanki mleka wymieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie w razie potrzeby rozrzedź ciasto pozostałym mlekiem, tak by miało konsystencję płynnej, ale gęstej śmietanki.
- Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię i posmaruj ją niewielką ilością oleju. Na rozgrzany tłuszcz wlej porcję ciasta i rozprowadź je po całej patelni. Gdy placek się zarumieni, przewróć go na drugą stronę i dosmaż. W ten sposób zużyj całe ciasto naleśnikowe.
- Nadziewanie naleśnikówPołowę naleśników posmaruj cienko ketchupem lub pomidorową passatą. Połóż na nich pokrojoną w paski szynkę i starty lub pokrojony w paski ser żółty. Naleśniki z farszem przykryj czystymi naleśnikami i całość złóż na połowę.
- Zapiekanie naleśnikówNadziane naleśniki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp startym serem i zapiekaj 15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się rozpuści. Przed podaniem naleśniki posyp posiekanym koperkiem.
Inne pomysły na farsz do wytrawnych naleśników
Wytrawne naleśniki są bardziej pożywne, niż słodkie. Doskonale sprawdzą się na kolację, a nawet na szybki obiad. Pomysłów na nadzienie nie brakuje. Placki można nadziać np.: duszonymi warzywami, usmażonym kurczakiem i warzywami, podduszonym mięsem mielonym czy twarożkiem wymieszanym z wędzonym łososiem.