Ten zdrowy deser to smak mojego dzieciństwa. Tata brał jabłka i dodawał tylko jeden składnik
Mój tata w zasadzie nie gotował i trzymał się z dala od kuchni, ale ten deser zawsze przyrządzał osobiście. Brał jabłka, wydrążał z nich gniazda nasienne i napełniał owoce miodem. Tak przygotowane wkładał do piekarnika. Niedługo później wszyscy zajadaliśmy się tym wyjątkowym przysmakiem.
Jak zrobić pieczone jabłka z miodem?
Tak naprawdę wystarczy jedynie wydrążyć jabłka i do każdego otworu dodać miód. Jabłek do pieczenia lepiej nie obierać: skórka sprawia, że się nie rozpadną i będą bardziej aromatyczne. Jeśli drążenie jabłek wydaje ci się zbyt trudne, przekrój je na połówki, wykrój gniazda nasienne i wgłębienia napełnij miodem.
Do zrobienia deseru można wykorzystać dowolne jabłka, jednak czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości i twardości owoców. Jak długo piec jabłka? Można przyjąć, że ten czas zamknie się w przedziale 25-45 minut. Czy są już odpowiednio upieczone (miękkie) można sprawdzić nakłuwając je patyczkiem.
Przepis: Jabłka pieczone z miodem
Prosty i zdrowy deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 113 w każdej porcji
Składniki
- 4 jabłka
- 4 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
- Szykowanie jabłekZetnij wierzch jabłek i wydrąż gniazda nasienne (ale nie zrób dziury na wylot). Wypełnij otwory miodem.
- Pieczenie jabłekWłóż jabłka do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez 30-45 minut.
Gotowy deser można podawać na gorąco i na zimno. W wersji na ciepło takie jabłka rewelacyjnie smakują podane z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. Można je również zaserwować udekorowane polewą czekoladową.
Inne pomysły na pieczone jabłka
Mój tata zamiast miodu czasem wlewał do jabłek domowe roboty syro malinowy. W takiej wersji też smakowały rewelacyjnie. Oczywiście nie są to jedyne pomysły na pieczenie jabłek. Przede wszystkim można do nich dodać korzenne przyprawy (i ja dziś często taką opcję wybieram, że oprócz miodu dodaję do jabłek cynamon i odrobinę imbiru). Ale wgłębienia w jabłkach można także wypełnić orzechami z miodem (świetnie pasują tu orzechy włoskie), masłem orzechowym albo świeżymi malinami z miodem. Możliwości jest naprawdę wiele. Wierzch takich jabłek można z kolei posypać kruszonką albo przykryć ciastem francuskim.