Te kotlety często robię z tego, co zostało po weekendzie. Zawierają ziemniaki i pożywny farsz

Dodano:
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem Źródło: Shutterstock / OnlyZoia
Zachęcam do przetestowania przepisu na sycące kotlety, które można przygotować ze składników, które zostały z poprzedniego obiadu. A, że w weekend sporo gotuję, dużo mam też pysznych nadwyżek.

Kuchnia polska jest pełna znakomitych pomysłów na smaczne i niedrogie potrawy. Jedną z nich są kotlety ziemniaczane z pożywnym farszem. To szybka i smaczna alternatywa dla tradycyjnych schabowych lub mielonych. Danie robi się dość szybko, zwłaszcza, gdy mamy gotowane ziemniaki i trochę pieczonego mięsa z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a my zjemy sycący obiad.

Jakie ziemniaki są najlepsze na kotlety ziemniaczane?

Do przygotowania kotletów ziemniaczanych najlepiej sprawdzą się odmiany ziemniaków o mączystym miąższu, np.: Gracja, Ibis, Tajfun. Jeśli nie masz takich odmian lub stwierdzisz, że masa na kotlety jest zbyt wodnista, dodaj do niej 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej lub 1 łyżkę bułki tartej.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem?

Kotlety ziemniaczane z sycącym, mięsnym farszem to proste i niedrogie danie obiadowe. By je przygotować należy wytłuc ugotowane ziemniakirozdrobnić gotowane lub pieczone mięso. Dalej potrawę robi się dość szybko, bo obie masy należy wymieszać z kilkoma składnikami, uformować i całość usmażyć.

Przepis: Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem

Kotlety ziemniaczane z farszem z gotowanego lub pieczonego mięsa

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

Masa ziemniaczana:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 300 g mięsa gotowanego lub pieczonego
  • 1/2 cebuli
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuMięso pokrój na kawałki i lekko zblenduj. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, wystudź. Dodaj do mięsa, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie masy ziemniaczanejUgotowane ziemniaki podgrzej np. w kuchence mikrofalowej i przepuść przez praskę, wystudź. Dodaj do nich jajko, mąkę i sól. Składniki wymieszaj, a potem krótko wyrób na w miarę gładką masę.
  3. Formowanie kotletówCiasto podziel na 6 równych części. Z każdej uformuj kulę, rozpłaszcz ja na dłoni. Na środku ziemniaczanego placka połóż trochę mięsnego farszu, placek złóż na pół, dokładnie zlep brzegi. Uformuj kształtny kotlet. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kotlety.
  4. Smażenie kotletówKażdy kotlet obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, kładź na nią kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Kotlety zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówki: Zamiast mięsnego farszu, kotlety możesz też nadziać np. podduszonymi pieczarkami czy cebulą podsmażoną z boczkiem. Jeśli masz za mało ziemniaków z poprzedniego dnia, możesz je wymieszać ze świeżo ugotowanymi.

Jak podawać kotlety ziemniaczane?

Kotlety ziemniaczane najlepiej smakują podane od razu po przygotowaniu, gdy są jeszcze dobrze ciepłe. Warto do nich podać sos, np. pieczarkowy, jogurtowo-czosnkowy. Doskonałym dopełnieniem tej potrawy będzie też surówka, np.: surówka z kapusty pekińskiej czy surówka Colesław.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...