Tę turecką przekąskę z patelni robię z tanich składników. Placki zaskakują smakiem, a przepis prostotą
Dania typu fast food niezbyt dobrze się kojarzą, jednak przygotowane w domu, z wysokiej jakości składników, mogą stanowić element zdrowej diety. Ogromną zaletą gözleme jest możliwość przygotowania pysznej potrawy z produktów, które większość osób ma w swojej kuchni. Turecką przekąskę z patelni możesz podawać nie tylko jako przekąskę. Potrawa doskonale sprawdzi się również jako danie na obiad i kolację.
Jak zrobić tureckie placki gözleme?
Można znaleźć wiele przepisów zarówno na ciasto, jak i farsz do gözleme. Jest to jedna z potraw, które różnią się pod względem składu i smaku w zależności od regionu Turcji. Poniżej znajdziesz przepis na najprostszą wersję gözleme – ciasto zrobisz jedynie z 3 składników, a farsz z ugotowanych ziemniaków (mogą być z wczorajszego obiadu) oraz podstawowych przypraw. Do farszu możesz dodać zieleninę np. posiekany szczypiorek, natkę pietruszki lub koperek. Wyśmienicie smakuje również farsz do gözleme przyprawiony tymiankiem, oregano lub rozmarynem.
Przygotowanie ciasta i farszu do gözleme nie zabiera wiele czasu. Ciasto najlepiej zrobić w czasie gotowania ziemniaków, bo musi odpocząć przez około 30 minut.
Przepis: Turecka przekąska z patelni (gözleme)
Z poniższego przepisu usmażysz 8 średniej wielkości kawałków tej przepysznej przegryzki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Turecka
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Na farsz:
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj sól i letnią wodę. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem. Ciasto jest gotowe, gdy ma jednolitą konsystencję, jest elastyczne i odchodzi od brzegów miski. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 30 minut.
- Przygotowanie farszuUgotowane ziemniaki rozgnieć widelcem lub utłucz tłuczkiem. Dopraw farsz ostrą papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: jeżeli utuczone ziemniaki będą bardzo sypkie, to możesz dodać do nich odrobinę masła, śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.
- Formowanie i nadziewaniePodziel ciasto na 8 równych części i uformuj kulki. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, formując prostokąt lub kwadrat o grubości około 2 mm. Na połowie porcji ciasta ułóż farsz, pozostawiając 2 cm odstęp od krawędzi. Przykryj farsz drugą połową ciasta i zlep brzegi.
- SmażeniePrzygotuj dużą patelnię z grubym dnem i posmaruj ją cienką warstwą oliwy lub oleju (polecam użyć pędzelka kuchennego). Rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu. Gdy będzie gorący, zmniejsz moc palnika i smaż gözleme partiami po 3-5 minut z każdej strony.
Jak podawać gözleme?
Gözleme podawaj gorące z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, ayranem – tradycyjny turecki napój na bazie jogurtu, kefirem lub zimnymi sosami np. sosem ziołowym.
Inne nadzienia do tureckich placków gözleme
Farsz do gözleme możesz przygotować z m.in.:
- szpinaku, czosnku i sera feta,
- usmażonego z cebulą, czosnkiem i ulubionymi ziołami oraz przyprawami mięsa mielonego,
- smażonego, pieczonego lub gotowanego kurczaka i ulubionych warzyw,
- twarogu, śmietany i szczypiorku lub cebulki dymki,
- pieczarek z cebulą i ziołami,
- żółtego sera lub sera pleśniowego,
- smażonych lub duszonych warzyw np. pora, papryki, cukinii i pomidorów.
Doskonale smakuje również gözleme wypełnione mieszanym farszem na bazie mięsa, grzybów, warzyw oraz żółtego sera. A jeżeli uwielbiasz ruskie pierogi, to możesz wypełnić ciasto farszem z ziemniaków, podsmażonej cebulki i twarogu.