Pierś z kurczaka rozcinam i nadziewana serem i warzywami. To proste danie wygląda jak z restauracji!
Pieczona pierś z kurczaka to szybki i prosty sposób na smaczny obiad. Gdy nie mam wiele czasu na stanie przy kuchni, to wkładam mięso do piekarnika, dzięki czemu robi się samo, a ja mogę zająć się innymi sprawami. Jeżeli lubisz włoskie smaki, to pieczona pierś z kurczaka z dodatkiem suszonych na słońcu pomidorów, sera mozzarella oraz podduszonego na maśle szpinaku na pewno stanie się twoim ulubionym daniem.
Co zrobić, by pieczona pierś z kurczaka była miękka i soczysta?
Mięso drobiowe bardzo łatwo jest wysuszyć, dlatego warto zamarynować je przed pieczeniem. Nie jest to jednak konieczne, jeżeli faszerujemy je wilgotnymi dodatkami. Tak jest w przypadku potrawy z poniższego przepisu, która dzięki dodatkowi szpinaku oraz sera, wychodzi miękka i wilgotna. Jeżeli chcesz dodatkowo zabezpieczyć mięso przed wysychaniem w czasie pieczenia, to polecam użyć piersi z kurczaka ze skórą, która podczas pieczenia ładnie się przyrumieni. Taką pierś z kurczaka trzeba przed przystąpieniem do faszerowania delikatnie odkroić od kości. Najlepiej użyć do tego ostrego noża do filetowania.
Potrawę z poniższego przepisu możesz przygotować nie tylko w piekarniku, ale także na grillu kontaktowym, co pozwala skrócić czas obróbki termicznej do około 15 minut.
Jak przygotować pieczoną pierś z kurczaka?
Żeby przygotować pieczoną pierś kurczaka z aromatycznym farszem, nie potrzebujesz wiele czasu i wyszukanych składników. Danie jest gotowe do pieczenia po zaledwie 15 minutach – tyle czasu zajmuje podduszenie szpinaku i przygotowanie innych składników farszu. Pierś z kurczaka możesz natrzeć na zewnątrz i wewnątrz ulubionymi przyprawami. Ja oprószam mięso jedynie solą i pieprzem.
Żeby farsz nie wypadł ze mięsnych kieszonek, trzeba spiąć je wykałaczkami. Możesz również prawie całkowicie przekroić pierś wzdłuż na pół, żeby powstał jeden płat mięsa, lekko rozbić tłuczkiem, a następnie dodać farsz i zwinąć mięso w roladkę.
Przepis: Pierś z kurczaka faszerowana serem, szpinakiem i pomidorami
To proste danie wygląda i smakuje bardzo wykwintnie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 446 w każdej porcji
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- sól i pieprz
Na farsz:
- 12 małych suszonych pomidorów
- 150 g sera mozzarella
- 450 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść z błon i chrząstek. Umyj i osusz mięso. Za pomocą ostrego noża natnij filety, uważając, żeby całkiem ich nie przekroić – w mięsie powinna powstać głęboka kieszonka. Oprósz mięso z wierzchu i wewnątrz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie składników farszuSzpinak pozbaw ogonków, umyj, odsącz z nadmiaru wody i osusz Czosnek obierz i drobno posiekaj. Jeżeli używasz dużych pomidorów, które nie zmieszczą się wewnątrz piersi z kurczaka, to pokrój je na mniejsze kawałki. Ser mozzarella pokrój na plastry.
- Smażenie szpinakuNa patelni rozgrzej klarowane masło, zmniejsz moc palnika i podsmaż posiekany czosnek, cały czas mieszając – czosnek nie może się przypalić. Na podsmażony czosnek dodaj szpinak i wymieszaj. Smaż, aż listki szpinaku zwiędną. Zwiększ moc palnika i odparuj nadmiar płynu z patelni. Pamiętaj o częstym mieszaniu szpinaku, żeby się nie przypalił. Gdy woda odparuje, dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
- FaszerowanieDo powstałej w mięsie kieszonki włóż suszone pomidory. Na pomidorach ułóż plaster sera, a na serze szpinak. Zepnij mięso wykałaczkami.
- PieczenieUłóż wypełnione farszem mięso w naczyniu żaroodpornym i posmaruj je z wierzchu klarowanym masłem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw naczynie z mięsem. Piecz około 45 minut.
Rada: Piekę pierś z kurczaka bez przykrycia. Jeżeli masz piekarnik, który mocno przypieka potrawy z wierzchu, to możesz przykryć naczynie żaroodporne pokrywą, którą trzeba zdjąć na 15 minut przed końcem pieczenia, żeby mięso zrumieniło się z wierzchu. Podczas pieczenia mięsa pod przykryciem może być konieczne wydłużenie czasu obróbki termicznej o kilka minut.
Jak podawać pieczoną pierś z kurczaka?
Pieczona pierś z kurczaka z takim farszem doskonale smakuje z różnymi dodatkami m.in. ziemniakami (zarówno tymi z wody, pieczonymi i w postaci purée) oraz ryżem. Idealnie pasują też do niej surówki. Moja rodzina uwielbia surówkę z marchewką i ziołami. Przed podaniem mięsne kieszonki możesz udekorować świeżą bazylią lub listkami zielonej pietruszki.