Ta sycąca zupa to mój patent na szybki jednogarnkowy obiad. Smakuje tak, że palce lizać, a dokładki są częste

Dodano:
Zupa fasolowa z jarmużem Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Zupa fasolowa z jarmużem bardzo smakuje moim bliskim. Robię ją szybko, a porcja z powodzeniem zastępuje cały obiad. Dawno nie jadłam tak sycącego dania. Musisz spróbować.

Zupa fasolowa jest sycąca i smaczna, a do jej wykonania nie potrzeba wiele. Po raz pierwszy przygotowałam ją po tym, jak w gazecie trafiłam na nietypowy przepis na zupę toskańską. Inspirowane kuchnią włoską danie z udziałem fasoli, jarmużu i selera naciowego tak mnie zaciekawiło, że mimo obaw co do smaku, zaryzykowałam jego przygotowanie. Okazało się, że smakuje bardzo dobrze, a o kolejnym posiłku można zapomnieć na długo. Nawet dzieci pytały, kiedy zrobię tę sycącą zupę ponownie.

Jak zrobić smaczną zupę fasolową?

Do zrobienia sycącej zupy z fasolą i jarmużem potrzebujesz jedynie kilku warzyw, które po przesmażeniu musisz ugotować w bulionie. Na koniec wrzucasz jeszcze fasolę i jarmuż i doprawiasz do smaku. Nawet dziecko poradziłoby sobie z tym przepisem.

Przepis: Zupa fasolowa z jarmużem

Sycąca zupa dla całej rodziny, która zastąpi obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
336 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g ugotowanej białej fasoli
  • 80 g jarmużu
  • 400 g ziemniaków
  • 2 większe marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMarchewkę oraz ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Jarmuż oraz selera naciowego opłucz. Rozdrobnij. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj. Podobnie potraktuj czosnek.
  2. Smażenie warzyw do zupyW dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć cebulę i smaż przez 1 minutę. Dodaj marchewkę i seler naciowy, smaż przez 3-4 minuty. Wsyp oregano i słodką paprykę, wrzuć rozdrobniony czosnek.
  3. Gotowanie sycącej zupy fasolowejDo garnka wrzuć ziemniaki i zalej całość bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Dodaj jarmuż i fasolę, a następnie podgrzewaj przez 3-5 minut. Zabiel zupę śmietaną, hartując ją wcześniej przez dodanie odrobiny gorącego płynu do nabiału. Dopraw ostrą papryką, pieprzem i solą.

Jak podać sycącą zupę fasolową z jarmużem?

U mnie zupa fasolowa zawsze serwowana jest z kromką chleba. Często stawiam na pieczywo razowe, ale moi bliscy lubią też bagietkę maczaną w dobrej jakości oliwie z oliwek. Jeśli masz ochotę, możesz też wrzucić do zupy trochę ugotowanego makaronu. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie też posiekana natka pietruszki, która nada mu świeżości lekkości.

Inne warianty zupy fasolowej

Do przygotowania tego jednogarnkowego obiadu możesz wykorzystać również czerwoną lub czarną fasolę z puszki. Opłucz dobrze ziarna i wsyp do garnka odrobinę kminku lub tymianku oprócz oregano, a będzie pysznie. Te zioła dobrze parują się ze strączkami, ułatwiając ich trawienie.

W oryginalnej zupie toskańskiej występują pomidory. Jeśli masz ochotę, możesz je uwzględnić także w tym przepisie, wlewając zawartość jednej puszki warzywa w momencie, gdy do garnka trzeba dodać bulion. Decydując się na ten krok, zmniejsz ilość użytego wywaru warzywnego o 50-100 ml – w puszce z pomidorami jest sok, który częściowo go zastąpi. Ponieważ pomidory bywają kwaśne, do doprawienia zupy możesz potrzebować cukru. Sprawdź smak, na końcowym etapie gotowanie i wsyp ile uznasz za stosowne, aby zupa fasolowa miała smak lekko ostry i delikatnie ziołowy.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...