Moja babcia tylko tak podawała kopytka. Smaku dodawała im pyszna, chrupiąca omasta

Dodano:
Kopytka w tartej bułce Źródło: Shutterstock / rlat
Jak najlepiej podać kopytka? Ja robię to zwykle „po babcinemu”, czyli tak, jak to robiła moja babcia. Przygotowywała do nich prostą omastę i chwilę podgrzewała w niej ziemniaczane kluski. Smakowały jak marzenie.

Kopytka to jedne z najpopularniejszych, ziemniaczanych klusek. W odróżnieniu do odświętnych i nieco bardziej pracochłonnych klusek śląskich, te uchodzą za kluski codzienne. To dlatego, że robi się je zwykle z gotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Tak przynajmniej robiła moja babcia, a teraz ja. Moja babcia podawała je zresztą w prosty, a niezwykle smaczny sposób. Przygotowywała bowiem do kopytek pyszną omastę i serwowała tę potrawę, jako danie obiadowe.

Jakie ziemniaki są najlepsze na kopytka?

Na kopytka, podobnie zresztą, jak i na inne potrawy ziemniaczane z dodatkiem mąki, najlepiej nadają się odmiany ziemniaków bogate w skrobię. Należą do nich np.: Bryza, Bursztyn, Etiuda, Tajfun. Można też sięgnąć po uniwersalne odmiany ziemniaków, takie jak np.: Irys i Irga. Zdecydowanie należy unikać do tej potrawy ziemniaków sałatkowych, które są dosyć wilgotne i nie nadadzą kluskom odpowiedniej konsystencji.

Jak przygotować kopytka z chrupiącą omastą?

Przygotowanie tych kopytek jest w zasadzie klasyczne. Różnica polega jedynie na sposobie ich podania. Moja babcia rumieniła na maśle tartą bułkę, dokładała do niej ugotowane kopytka i całość dokładnie mieszała. To proste połączenie smakowało doskonale.

Przepis: Kopytka w chrupiącej omaście

Kluski ziemniaczane podane z tartą bułką smażoną na maśle

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 70 g masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaUgotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj do nich jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz trochę soli. Składniki wymieszaj, a potem szybko zagnieć z nich jednolite ciasto.
  2. Formowanie kopytekCiasto na kopytka podziel na 3-4 części. Podsypując mąką, z każdej uformuj wałek, lekko spłaszcz go dłonią, a potem pokrój z ukosa na nieduże kawałki.
  3. Gotowanie klusekW dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją i włóż do niej kopytka. Całość zamieszaj i gotuj kopytka do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotuj je jeszcze minutę, w potem wyjmij łyżką cedzakową.
  4. Przygotowanie omastyW czasie, gdy kopytka się gotują, przygotuj omastę. W tym celu rozgrzej patelnię i wsyp na nią tartą bułkę. Lekko ją podpraż, a potem dodaj masło. Rozpuść je i chwilę przesmaż na nim tartą bułkę. Do chrupiącej omasty dodaj odcedzone kopytka. Całość delikatnie wymieszaj, by kopytka pokryły się zrumienioną bułką. Możesz je posypać cukrem.

Jak podawać kopytka?

Kopytka można podawać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzają się, jako dodatek do obiadu. Świetnie pasują szczególnie do mięsnych sosów, a także gulaszów. Można je też podać z sosem pomidorowym czy sosem grzybowym. Dobrze smakują też okraszone np. cebulką podsmażoną z kiełbasą lub obsmażane. W takiej postaci można je zjeść jako samodzielne danie obiadowe.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...