Z dyni robię najlepszy sezonowy sos do makaronu. Kwadrans i obłędnie pyszne danie gotowe
Ten przepis jest genialny w swojej prostocie, bo wystarczy tu podsmażyć krótko dynię, a potem już tylko zalać kremową śmietanką. Dla mnie to danie wystarcza cały obiad, ale taki makaron lubię też zjeść na kolację i robię go w sezonie na dynię co najmniej raz w tygodniu.
Jak zrobić makaron z dynią?
Do tego dania najlepiej wybrać dynię Hokkaido. Można ją jeść razem ze skórką, a po obróbce termicznej staje się przyjemnie kremowa. Także do tego sosu można zetrzeć dynię razem ze skórką. Do makaronu z dynią możesz wybrać dowolny makaron. Na talerzu ładnie będą się prezentować grube wstążki, ale świetnie się tu sprawdzi także makaron penne.
Skład sosu jest prosty, ale to właśnie dobre masło, śmietana kremówka i dobry parmezan sprawiają, że danie smakuje po prostu wyjątkowo. Rada: do sosu podczas przygotowania warto dodawać także wodę z makaronu, która sprawi, że całość nabierze idealnej konsystencji.
Przepis: Makaron z dynią
Makaron z kremowym sosem na bazie śmietanki i dyni.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 475 w każdej porcji
Składniki
- 200 g makaronu
- 150 g dyni Hokkaido
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składników
- Robienie sosuNa patelnię wrzuć masło, a kiedy się roztopi, dodaj czosnek i dynię. Smaż ok. 5 minut. Dynia powinna zmięknąć. Dolej śmietankę, dopraw sola i sporą ilością pieprzu. Przełóż do sosu ugotowany makaron. Wymieszaj, wyłóż na talerze i posyp parmezanem.
Gotowe danie możesz udekorować listkami bazylii albo natka pietruszki. Możesz też posypać makaron uprażonymi na patelni posiekanymi orzechami włoskimi.
Makaron z dynią i pancettą
Inspiracją dla mojego makaronu z dynią jest przepis, który dostałam od Leszka Wodnickiego, półfinalisty drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który obecnie prowadzi w Szczecinie własną szkołę gotowania. Zachwyciłam się prostym połączeniem dyni i śmietany, od siebie dorzuciłam do tego zestawu jeszcze czosnek. Leszek Wodnicki robił jednak makaron z dynią nieco inaczej, dlatego też zostawiam tu jego sposób jako inspirację. Kucharz przygotowywał sos nie tylko z dynią, ale i z pancettą. Przygotowania zaczynał od przesmażenia na złoto pancetty na łyżce masła. Potem ściągał ją z patelni, dorzucał więcej masła, dodawał dynię i postępował jak w przepisie. Pancetta lądowała znowu na patelni po podsmażeniu dyni. W takiej wersji sos jest niezwykle sycący i aromatyczny.