Kurczak w tym aromatycznym sosie jest przebojem w moim domu. Wszyscy proszą o więcej
Szukasz pomysłu na obiad, który zaskoczy i zachwyci Twoich bliskich? W moim domu hitem jest kurczak w maślanym sosie. Porcje mięsa marynowane w starannie dobranej mieszance przypraw, duszone w pysznym sosie i podane z ryżem szybko podbiły podniebienia moich gości oraz domowników.
Jak zrobić przyprawę garam masala?
Do kurczaka w sosie maślanym dodaję przyprawę garam masala. Można ją kupić gotową, ale też przygotować samodzielnie. By zrobić tę najpopularniejszą, indyjską przyprawę w domu, trzeba utrzeć w moździerzu lub zemleć: 4 ziarna kolendry, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu, 1 łyżeczkę goździków, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę imbiru oraz 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej. Gotową przyprawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniku.
Jak zrobić kurczaka w maślanym sosie?
Do przygotowania kurczaka w maślanym sosie poza mięsem potrzebujesz: pomidorów w puszce, śmietanki 30%, bulionu lub wody, jogurtu, oleju do smażenia oraz przyprawy garam masala. Mięso warto przygotować dzień wcześniej. Pałki kurczaka lub pokrojoną pierś z kurczaka marynuj w jogurcie wymieszanym z garam masalą, olejem, solą i pierzem i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia mięso obsmaż, zalej sosem przygotowanym na bazie pomidorów i bulionu i duś, aż będzie miękkie.
Przepis: Kurczak w sosie maślanym
Aromatyczny kurczak duszony w sosie maślanym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 530 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
Na marynatę:
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju
Na sos:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaPałki oczyść, opłucz, osusz. Włóż je do miski, natrzyj solą, pieprzem i garam masala. Mięso zalej jogurtem wymieszanym olejem, dokładnie wymieszaj i wstaw przynajmniej na 2 godziny do lodówki.
- Obsmażanie mięsaWyjmij mięso z lodówki, ociepl w pokojowej temperaturze. W tym czasie obierz i posiekaj cebulę. Na patelni rozpuść masło, zrumień na nim kurczaka.
- Przygotowanie sosuNa drugiej patelni zeszklij cebulę. Dopraw ją łyżką garam masala, a następnie zalej bulionem lub wodą i pomidorami w puszce. Wymieszaj ze sobą składniki sosu i gotuj 10 minut, a następnie zblenduj sos na gładką masę.
- Duszenie kurczakaDo sosu włóż porcje kurczaka i wlej śmietankę. Składniki lekko przemieszaj i gotuj na niedużym ogniu jeszcze ok. 10 minut.
Jak podawać kurczaka w maślanym sosie?
Kurczak w maślanym sosie najlepiej smakuje podany z ryżem. Ja zwykle podaję go z aromatycznym ryżem basmati. Potrawa będzie również doskonale smakować z indyjskimi chlebkami naan. Każdą porcję dekoruję listkami świeżej pietruszki lub kolendry. Danie można także posypać orzechami nerkowca, bądź zmielonymi płatkami migdałów.