To jednogarnkowe danie robię ekspresowo z prostych składników. Zajadają się nim wszyscy
Do niedawna gulasz z ziemniakami i kiełbasą nie gościł na moim stole zbyt często. Wydawało mi się, że jest zbyt prosty i mało zdrowy. Jednak ostatnio, gdy już niemal nic do jedzenia w domu nie zostało, skusiłam się na jego przygotowanie. Poszło szybko i sprawnie, a smak przyjemnie mnie zaskoczył. I co równie ważne, moja rodzina pokochała to proste danie.
Jak zrobić smaczne danie jednogarnkowe?
Gulasz z ziemniakami i kiełbasą to szybki obiad, który nie wymaga wiele wysiłku. Musisz jedynie podsmażyć ulubioną kiełbasę — u mnie jest to śląska — czosnek i cebulkę i poddusić wszystko później z ziemniakami w bulionie. Całość doprawiasz jeszcze na koniec ziołami, solą oraz pieprzem i gotowe.
Przepis: Gulasz z ziemniakami i kiełbasą
Smaczny i szybki obiad dla całej rodziny z tanich składników.
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 475 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500 g kiełbasy śląskiej
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i pokrój w niedużą kostkę. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin, posiekaj osobno. Kiełbasę śląską pokrój w niezbyt grube półtalarki.
- Smażenie warzyw i kiełbasyZrumień delikatnie kiełbasę. Gdy wytopi się niej nieco tłuszczu, przenieś na talerz. Na patelnie wlej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę. Pod koniec dodaj czosnek oraz słodką paprykę i szybko przesmaż.
- Gotowanie gulaszuWlej bulion i wrzuć ziemniaki. Doprowadź do wrzenia i przyrządzaj przez 10 minut. Dodaj kiełbasę, a następnie gotuj do czasu, aż warzywo zmięknie. Dopraw ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą.
Jak podać gulasz z ziemniakami i kiełbasą?
Do szybkiego obiadu nie potrzeba wielu dodatków. Sama w sobie jest już bardzo sycąca, więc u mnie zwykle wystarcza kromka chleba. Najczęściej stawiam na razowy lub z ziarnami, by zwiększyć ilość błonnika w posiłku. Często posypuję też gulasz z ziemniakami i kiełbasą porcją posiekanej natki pietruszki dla efektu odświeżenia.
Inne warianty dania jednogarnkowego
Do szybkiego obiadu z ziemniakami i kiełbasą możesz dodać więcej warzyw. Danie dostarczy wtedy kolejnych cennych składników odżywczych, a dodatkowo będzie sprawiało wrażenie lżejszego. Wrzuć talarki marchewki lub pietruszki albo zastąp część cebuli porem, a smak potrawy będzie bardziej złożony.
Do gulaszu z ziemniakami i kiełbasą będą pasowały również pomidory. Dodaj takie z puszki wraz z bulionem, zmniejszając delikatnie jego ilość, a uzyskasz bardzo ciekawy efekt. Możesz też oczywiście użyć świeżych, ale osobiście nie lubię obierać ich ze skórki i unikam tego, jak mogę. Dodając to warzywo, nie zapomnij o doprawieniu potrawy odrobiną cukru — lekko kwaśny smak pomidorów bardzo często wymaga takiej korekty.
Danie jednogarnkowe możesz też wzbogacić o paprykę lub cukinię. Będzie już trochę przypominało bogatszą wersję leczo, ale w sezonie na te warzywa, warto pokusić się o takie urozmaicenie prostego i szybkiego obiadu.