Biorę dwa tanie warzywa i robię genialną zapiekanką. Sekretem jest aromatyczna zalewa

Dodano:
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków Źródło: Shutterstock / Irina Rostokina
Ta prosta zapiekanka z cukinii wygląda efektownie dzięki odpowiedniemu ułożeniu warzyw pokrojonych w plasterki. Ale smakuje równie świetnie, a to zasługa śmietanowej zalewy z dodatkiem sera.

Ta zapiekanka z cukinii jest prosta do zrobienia, choć nie jest to błyskawiczne danie. Dwa główne składniki to tanie warzywa, czyli wspomniana cukinia oraz ziemniaki. Jednak cały sekret tkwi w aromatycznej zalewie na bazie śmietany kremówki.

Jak zrobić zapiekankę z cukinii?

Doi zrobienia tej zapiekanki, dobrze jest wybrać cukinię i ziemniaki o podobnej grubości, dzięki temu plastry warzyw będą podobnej wielkości. Krojenie i układanie warzyw to najbardziej pracochłonna część przepisu. Aby zapiekanka była jeszcze bardziej efektowna, możesz użyć dwóch rodzajów cukinii: żółtej i zielonej. Można też użyć dwóch rodzajów ziemniaków: tradycyjnych oraz pomarańczowych batatów.

Ważna jest w tym wszystkim zalewa. To śmietana kremówka z dużą ilością pieprzu i aromatycznego czosnku, żółtym serem i jajkami. Jeśli chcesz, do zalewy możesz także dodać ulubione zioła, np. suszone oregano, zioła prowansalskie albo drobno posiekany świeży koperek czy natkę pietruszki.

Zapiekanka z cukinii powinna spędzić w piekarniku ok. 40 minut, ale po tym czasie warto sprawdzić, czy ziemniaki są już odpowiednio miękkie. Jeśli nie, piecz zapiekankę jeszcze ok. 10 minut.

Przepis: Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Prosta zapiekanka z dwóch warzyw.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 cukinia
  • 6 ziemniaków
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywZiemniaki obierz i pokrój w plasterki. Cukinię pokrój w plasterki.
  2. Robienie zapiekankiPlastry warzyw układaj na zmianę w naczyniu do pieczenia. Wymieszaj śmietanę, jajka, połowę tartego sera, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Zalej cukinię i ziemniaki, posyp resztą sera i zapiekaj w temperaturze ok. 190 stopni przez 40-45 minut.

Inne pomysły na zapiekankę z cukinii

Krojenie warzyw w plastry to sposób na efektownie wyglądające zapiekanki. Dlatego na bazie naszego przepisu możesz tworzyć własne kompozycje, które będą cieszyć i oko, i kubki smakowe. Oprócz wspomnianych dwóch rodzajów cukinii i dwóch rodzajów ziemniaków możesz do tej smacznej układanki dołożyć także inne warzywa. Idealnie będzie tu pasował bakłażan, ale też czerwona cebula pokrojona w plastry. Do takiej zapiekanki z cukinii można też dołożyć wędzone tofu albo wędzoną wędlinę. Może to być np. szynka albo boczek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...