Z czerwonej soczewicy robię pyszne smarowidło do chleba. Ta warzywna pasta smakuje lepiej niż pasztet
Warzywne pasty kanapkowe coraz częściej pojawiają się na moim stole. Robię je z resztek składników, które pozostały po przygotowywaniu innych potraw, dzięki czemu nie martwię się, że produkty spożywcze się zepsują i będę musiał je wyrzucić. Rezultatem jednego z moich kulinarnych eksperymentów jest pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy, papryki, pomidora, czosnku i cebuli.
Jak zrobić warzywną pastę na kanapki?
Bazę pasty kanapkowej z poniższego przepisu stanowi czerwona soczewica. Możesz użyć świeżo ugotowanej soczewicy lub soczewicy z puszki. Poddane obróbce termicznej i ostudzone składniki pasty kanapkowej wystarczy zmiksować i doprawić. Pasta kanapkowa z czerwoną soczewicą ma łagodny smak, który możesz wzbogacić, dodając np. papryczkę chili, rozmaryn, tymianek lub oregano.
Przepis: Warzywna pasta z czerwoną soczewicą
Z podanych proporcji składników przygotujesz porcję warzywnej pasty kanapkowej na 6 kromek pieczywa.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 1 szklanka suchej soczewicy
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały mięsisty pomidor
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Do dekoracji kanapek:
- 1/3 małej papryki
- świeże zioła lub kiełki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówSuchą soczewicę opłucz na sitku. W średnim garnku doprowadź do wrzenia 1 i 1/2 szklanki wody. Wsyp soczewicę do wrzącej wody i gotuj około 15 minut. Wskazówka: możesz wodę do gotowania soczewicy lekko posolić. Ugotowaną na sypko soczewicę odcedź i ostudź. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Czerwoną paprykę umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i usuń nasiona. Miąższ pomidora pokrój w kostkę. Paprykę do dekoracji kanapek umyj, osusz i pokrój w kostkę lub paseczki. Zioła lub kiełki umyj i osusz.
- SmażenieNa patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj paprykę i smaż 2-3 minuty, często mieszając. Na koniec wrzuć na patelnię pokrojonego pomidora i smaż do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Podsmażone warzywa zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia.
- Miksowanie i przyprawianieSoczewicę i podsmażone warzywa przełóż do miski lub pojemnika blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Jeżeli nie przepadasz za idealnie gładkimi pastami kanapkowymi, to skróć czas miksowania, dopasowując stopień rozdrobnienia składników do własnych preferencji. Dodaj do gotowej pasty kanapkowej słodką i wędzoną paprykę oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Jak podawać warzywną pastę kanapkową?
Warzywną pastę kanapkową podawaj z pieczywem np. chlebem pełnoziarnistym. Ponieważ pasta zawiera tłuszcz i jest wilgotna, więc nie musisz smarować pieczywa masłem. Na smarowidle ułóż pokrojoną w kostkę paprykę i udekoruj kanapkę świeżymi ziołami lub kiełkami. Ten aromatyczny dodatek możesz podawać nie tylko ze świeżym pieczywem, ale także z tostami oraz np. chipsami z tortilli jako dip.
Opcjonalne dodatki do warzywnej pasty kanapkowej
Do warzywnej pasty kanapkowej możesz również dodać m.in. cukinię, marchewkę, bakłażana, seler naciowy, liście szpinaku, a także ugotowane warzywa z wywaru na zupę.
Do dekoracji kanapek idealnie nadają się nie tylko świeże zioła, ale także podprażone na suchej patelni orzechy, pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane i nasiona sezamu.
Jak przechowywać warzywną pastę kanapkową?
Warzywną pastę kanapkową możesz przechowywać przez 1-2 dni w lodówce. Polecam przełożyć smarowidło do wyparzonego słoiczka lub innego szklanego pojemnika z pokrywką. Jeżeli chcesz przedłużyć trwałość pasty kanapkowej, to możesz poddać ją pasteryzacji.
Dlaczego warto włączyć do diety pastę kanapkową z czerwoną soczewicą?
Pasta kanapkowa z czerwoną soczewicą zapewnia długie uczucie sytości, dostarcza wielu cennych składników odżywczych m.in. białka oraz pomaga uniknąć nagłych spadków glukozy we krwi, które objawiają się napadami głodu, sennością i ochotą na słodycze. Sięgając po to smarowidło o poranku, zyskasz energię niezbędną do efektywnej pracy, a serwując kanapki z warzywną pastą na kolację, unikniesz związanych z uczuciem głodu problemów z zasypianiem i nocnego podjadania.